Skidspets avgjorde sprintstafetten

Sverige tvåa bakom Norge i Düsseldorf

Foto: AP
SPORTBLADET

Thobias Fredriksson och Björn Lind körde till sig en andraplats i Düsseldorfs sprintstafett. Endast en tåspets skiljde till det segrande norska laget.

– Imponerande, men de fick verkligen slita. De visade att de är taktiska snillen, sade förbundskapten Magnus Ingesson till TT.

Lind/Fredriksson avvaktade fram till fjärde sträckan. I en kurva föll sex av tio lag och rutinerade Fredriksson, som då låg sist, var plötsligt fyra och en pallplats såg inte omöjlig ut.

– Det är mycket tillfälligheter i en sprint, det handlar om att hitta rätt position. Jag släppte ett par meter för att få med mig farten ur kurvan och helt plötsligt låg halva startfältet där, sade Fredriksson till SVT efter målgång.

Tre av fall-lagen körde i kapp men Lind kunde växla till Fredriksson på slutsträckan som fjärde man och på upploppet var det ytterst nära att Fredriksson passerade Ola Vigen Hattestad. Målfoto fick avgöra.

– Jag hade han på gaffeln ett tag men missade ett stavtag ett par meter före mål.

– Oerhört imponerande av Thobias. Tio meter till så hade han tagit den just nu okrönte sprintkungen Hattestad, sade Lind till SVT.

Förbundskapten Magnus Ingesson var mycket glad på söndagen, framförallt som varken Lind eller Fredriksson känt sig jättepigga i veckan.

– Säsongens första pallplats, den behövdes. Det är mycket viktigt för fortsättningen, sade Ingesson till TT.

I damfinalen representerades Sverige av Ingrid Vikman och Britta Norgren. De körde in som femma men flyttades upp en placering sedan Italien diskvalificerats för överväxling. Ryssland vann före Norge och Tyskland.

Tove Nordenhäll/TT