Kalla försvarar titeln i Tour de ski

Här är hela svenska truppen

Foto: BOB STRONG
SPORTBLADET

Titelförsvarande Charlotte Kalla anför en svensk trupp på fem damer och fyra herrar till Tour de ski.

Förbundskaptenen Joakim Abrahamsson hade hoppats på fler. Framför allt på herrsidan.

– Som resultaten ser ut just nu finns det ingen anledning att ta ut fler herrar, säger han.

Sveriges kvot på sju damer och åtta herrar till Tour de ski är långt i från fylld. Damerna är åtminstone fem – herrarna kunde ha varit dubbelt så många.

Färske världscupsegraren Johan Olsson står trots segern i Davos fast vid planen att hoppa över Tour de ski i sin satsning på VM. I övrigt har Abrahamsson och hans kollega Magnus Ingesson tagit ut de som de tycker har något att göra i kraftprovet, med sju tävlingar på nio dagar i tre länder. Herrkvartetten består av Anders Södergren, Marcus Hellner, Daniel Rickardsson och Mathias Fredriksson.

Av dem är Rickardsson den ende nykomlingen i sammanhanget.

– Jag och Magnus önskar se fler unga herrar kliva fram och börja prestera bättre resultat. Det fylls på med yngre tjejer, vi ser ingen anledning att inte killarna ska kunna göra så också, säger Abrahamsson.

Och Tour de ski är fel tävling för att se och lära, tycker landslagsledningen.

– Touren är speciell. Många lopp med många chanser, men det kan vara hårt också om man dag för dag får kämpa långt bak.

Mathias Fredriksson var med i världscuppremiären i Gällivare, men har i fem veckor störts av förkylning. För honom börjar det brinna i knutarna med tanke på VM.

– Det är viktigt att få i gång honom. Vi tror på hans kapacitet. Men för att bli uttagen till VM så måste man ha presterat, det här är ett led i att vi måste få i gång honom.

På damsidan får självklara ettan Charlotte Kalla sällskap av Anna Haag, Sara Lindborg, Maria Rydqvist och Jenny Hansson. De två sistnämnda får chansen efter sina insatser i Skandinaviska cupen i Norge i helgen. Andra aktuella namn var Britta Norgren och Lina Andersson.

– Samtidigt behöver de en träningsperiod till för att komma i slag till VM. Det är för det vi ska rusta dem, säger Abrahamsson.

ARTIKELN HANDLAR OM