Kalla missar Tour de Ski

”Ett tufft besked”

SPORTBLADET

I fjol succé – i år kunde det inte bli sämre.

Charlotte Kalla missar Tour de Ski på grund av sjukdom.

– Hostan är envis, säger Kalla.

I fjol fick Kalla jubla – i år blir det bara hosta.

Förra säsongen fick hon sitt stora genombrott när hon slog Virpi Kuitunen i just Tour de Ski. Att hoppas på en repris i år är tveklöst att hoppas på för mycket – för svenskstjärnan kommer inte ens till start.

Enligt Kalla kom irritationen i halsen på söndag kväll och på måndag morgon var sjukdomen ett faktum.

– Det rör sig om en hederlig förkylning. Jag har inte feber, men kraxar och hostar om vart annat. Hostan är envis. Det går inte att åka skidor när man är på det här viset, säger Charlotte till skidförbundets hemsida.

Nej från Olsson

Sedan tidigare har Sveriges senaste stjärna Johan Olsson tackat nej till Tour de Ski. Han gjorde det dock frivilligt för att koncentrera sig på VM. Kalla hade däremot sett fram emot tävlingen och chansen att försvara sin fjolårsseger.

– Siktet var inställt på Tour de Ski och min träning har varit helt inriktad på att prestera där. Det känns surt att inte få vara med och kriga i världscuptävlingarna. Nu får jag sikta på att bli frisk så fort som möjligt och komma igen med nya tag, säger hon.

VM är målet

Den 18 februari startar VM i Liberec och nu får Charlotte Kalla, precis som Johan Olsson, koncentrera sig på nästa års viktigaste tävling.

– Det är trots allt säsongens stora mål och då hoppas jag få vara frisk och i kanonform, säger Kalla.

Avhoppet svider

Sverige hade en kvot på sju damer och åtta herrar till Tour de ski, men den är långt ifrån uppfylld och ännu mindre nu när Kalla tvingas hoppa av. Sverige kommer till tävlingarna med fyra herrar, Anders Södergren, Marcus Hellner, Daniel Rickardsson och Mathias Fredriksson och nu alltså även fyra damer, Anna Haag, Sara Lindborg, Maria Rydqvist och Jenny Hansson. Kallas avhopp svider.

– Ett tufft besked. Men skidåkare är inte mer än människor de heller. Förkylningar drabbar oss alla och det är ingen katastrof. Charlotte missar touren och får ändra fokus. När hon frisknat till inleds förberedelserna inför VM i Liberec. Vi är övertygade om att Charlotte kommer igen och blir att räkna med inom någon vecka, säger förbundskaptenerna Magnus Ingesson och Joakim Abrahamsson

FAKTA

Tour de Ski

27, 28/12: Oberhof

29/12: Prag

31/12 1/1: Nove Mesto

3,4/1: Val di Fiemme

ARTIKELN HANDLAR OM