Otippat val till sista VM-platsen

Hanna Brodin fick chansen

SPORTBLADET

Förhandstipsen handlade om Maria Rydqvist eller Lisa Larsen.

Då dök Hanna Brodin upp och knep den sista platsen i truppen till skid-VM om några veckor.

– Det ska bli grymt kul, säger hon.

Foto: JERKER IVARSSON
Förbundskaptenen Joakim Abrahamsson överraskade i sin uttagning.

När VM-truppen till skid-VM i Tjeckien, som börjar 19 februari, togs ut i början av veckan hölls en plats ledig på damsidan. Förbundskaptenerna Joakim Abrahamsson och Magnus Ingesson ville avvakta junior-VM, som avgjordes tidigare i veckan, och där gjorde både Lisa Larsen och Hanna Brodin succé, med tre medaljer var.

Men den som kaptenerna pratade mest om var 18-åriga Larsen, och därför pekade allt på att det stod mellan henne och den i truppen som reserv uttagna Maria Rydqvist, 24.

Men det blev alltså den andra jämnåriga succéjunioren Hanna Brodin som tog platsen och hon blir sjunde tjej i truppen till Liberec.

– Hanna är både snabb och uthållig och lika duktig i såväl klassiskt som i skejt. Hon har många kvaliteter som skidåkare. Vi har redan tagit ut henne till att åka den dubbla jaktstarten och tremilen i VM, säger Abrahamsson på skidförbundets hemsida.

Brodin, som tävlar för Falun, var minst sagt överraskad över beskedet.

– Jag blev alldeles stum. Vad säger man? Jag är bara så grymt glad att få den här chansen och lovar göra mitt yttersta, säger Brodin.

Lisa Larsen valdes bort i allra sista sekunden.

– Dialogen med henne mynnade ut i att Lisa inte känner sig redo för VM, att formen inte är den hon önskat. I största samförstånd beslutade vi därför att låta henne träna och tävla på hemmaplan för att i stället få åka världscuptävlingar efter VM, säger Abrahamsson.

FAKTA

Sveriges trupp till skid-VM

Detta är Sveriges trupp till skid-VM i Liberec, Tjeckien, den 19 februari–1 mars.

Herrar: Anders Södergren, Östersund, Johan Olsson, Åsarna, Mats Larsson, do, Marcus Hellner, Gällivare, Mathias Fredriksson, Axa, Emil Jönsson, Årsunda, Björn Lind, Hudiksvall, Daniel Rickardsson, do, Thobias Fredriksson, Axa.

Reserv på hemmaplan: Peter Larsson, Hudiksvall.

Damer: Charlotte Kalla, Tärendö, Anna Haag, Mora, Britta Norgren, Sollefteå, Anna Olsson, Åsarna, Ida Ingemarsdotter, do, Lina Andersson, Piteå, Hanna Brodin, Falun.

Reserver på hemmaplan: Maria Rydqvist, Östersund (traditionellt), Mia Eriksson, Tärendö (sprint). (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM