”Kalla är ingen raket”

Värsta konkurrenten försöker psyka Kalla inför årets första duell

Foto: JERKER IVARSSON
SPORTBLADET

För svenskarna var det vinterns vackraste bilder.

För Virpi Kuitunen har Charlotte Kallas urladdning i Tour de Ski aldrig existerat – det var ju hon som stannade med en ryggskada.

– Det är inte rättvist. Hon såg ut som en raket men det var hon inte, säger finskan inför säsongens första duell.

Scenen är en klassiker.

Kuitunen leder som mest med 54 sekunder, men när banan ringlar sig upp för Alpe Cermisbacken är Kalla ikapp. Svenskan tar rygg ett par svänger, men märker hur utmattat och långsamt ledaren åker.

Så när blottan kommer trycker Kalla i för fullt.

Kuitunen släpper direkt tio, femton, tjugo meter, Charlotte pumpar med kraftiga tag, Gunde Svan vrålar som en konsertbesökare och just där, just då avgörs mästerskapet. Det är dramatiskt, rafflande, magnifikt.

”Ryggen värkte”

Och totalt feluppfattat, enligt Kuitunen.

– Min bild är att Charlotte inte alls var så stark som hon såg ut, säger finskan inför dagens världscupspremiär.

Nej, enligt Kuitunen var det inte krafterna som rann ut, utan ryggen som värkte. Sedan lång tid tillbaka hade hon dragits med en förslitningsskada och där i stigningen nåddes smärtgränsen.

Därför var det ingen bragd av Charlotte av köra förbi, menar hon.

– Hon körde lika fort som under resten av loppet, men jag kunde inte göra något. Det är så min rygg fungerar, det gör hysteriskt ont ibland. Så när hon gick om tänkte jag bara på att hålla mig på pallen, säger Kuitunen.

Ett–ett

Säsongen slutade ändå ett–ett, sedan Kuitunen plockat hem den totala världscupen. Men inför dagens duell, som är deras första i vinter, vill hon inte plocka ut Kalla som sin värsta konkurrent.

– Jag kan inte välja bara en. Jag vet vem ni vill höra, men nej, säger hon.

Charlotte Kalla är fortsatt stolt över sitt ryck. Och inför förmiddagens tio kilometer fristil bryr hon sig inte om någon särskild konkurrent.

– Ingen aning vem som är svårast. Det är som att man är nollställd när man inte har mötts på flera månader, säger Kalla.

Har du en särskild rivalitet mot Virpi Kuitunen?

– Nej.

Hon är en i mängden?

– Ja.

FAKTA

Kallas klassiska lopp i Tour de ski i Val di Fiemme

Vid start är Charlotte Kalla 39 sekunder efter finskan Virpi Kuitunen. Efter 8,1 kilometer, av nio kilometer i fristil, kommer Kallas nu världsberömda ryck. Med några stavtag är hon förbi Virpi Kuitunen som inte har en chans att svara. Samtidigt som rycket kommer står Gunde Svan vid sidan och skriker.

I mål är Charlotte Kalla helt överlägsen och vinner loppet – och hela Tour de Ski – 36,4 sekunder före finskan.