Den blågula revanschen

Södergren vann genrepet – nu siktar han på guld i VM

Foto: FOTO: AFP
Anders Södergren.
SPORTBLADET

De svenska herrarna gjorde dundersuccé i genrepet.

Och nu kommer VM–medaljerna.

– Jag ska ta två, helst av ädlaste valör, säger Anders Södergren efter världscupsegern.

Det alpina landslagets VM stavas fiasko. Och för skidskyttarna har det inte börjat mycket bättre. Men med bara fem dagar kvar till VM i Liberec levererade längdskidlandslaget ett ordentligt styrkebesked, och lovar samtidigt att rädda den svenska hedern.

– Vi får försöka skärpa upp det. Vi har en uppåtgående trend i laget. Jag tror att vi har jättestora chanser att ta guld i stafetten, säger Anders Södergren.

Tredje VC-seger

Södergren, som inte har stått på pallen sedan april förra året, slog till med karriärens tredje världscupseger på 15 kilometer klassiskt i Valididentro. Men det blev en sekundstrid och det skiljde bara 1,9 sekunder ner till tvåan Jens Arne Svartedahl.

– Det var spännande, speciellt när Johan (Olsson) kom på upploppet. Det var tajt och jag visste inte hur det skulle gå, säger Anders Södergren.

Johan Olsson, som har tre pallplatser i världscupen den här säsongen, kom 2,2 sekunder för sent in i mål och slutade trea. Två svenska pallplatser i VM–genrepet får förbundskapten Joakim Abrahamsson att tro på ett bra VM för svensk del.

– Fem medaljer är väl en lämplig nivå att tro att vi ska klara, säger han.

Södergren, som har haft en problemfylld säsong, gjorde ett i stort sett perfekt lopp. Och han kunde inte ha fått ett bättre formbesked inför VM som börjar på torsdag.

Bara medalj räknas

– Min målsättning har varit att ta en individuell medalj och en i stafett, den kvarstår. Medalj är det enda som räknas och jag har höga förväntningar på att jag ska kunna leva upp till det också, säger Södergren.

Anders Södergren och Johan Olsson var inte ensamma om att ha en bra dag i Valididentro. Alla fem svenskar var bland de fjorton bästa med Mats Larsson på en sjunde, Daniel Richardsson på elfte och Mathias Fredriksson på fjortonde.

FAKTA

Här är de svenska guldhoppen

Charlotte Kalla

Förbundskaptens kommentar: Segern i Gällivare följdes upp med en nionde plats nu. Alla vet att hon är en riktigt fighter när det gäller.

Anders Södergren

Förbundskaptens kommentar: Det är fantastiskt och otroligt bra att han vann nu. Alla vet vad han kan när formen är bra. Så det blir riktigt spännande.

Johan Olsson

Förbundskaptens kommentar: En av de absolut hetaste kandidaterna. Han har varit fantastiskt stabil och slutat åtta, etta, tvåa och trea under de senaste tävlingarna.

Emil Jönsson

Förbundskaptens kommentar: Har varit tvåa och trea i den totala världscupen de sista åren. Det talar för sig själv.