Mardrömmen över för Haag

Tillbaka från magjukan som isolerade henne

SPORTBLADET

iberec. Fem dagars isolering är förbi.

I dag är Anna Haag, 22, tillbaka från magsjukan och redo för VM-debut.

– Mitt helvete är över nu, säger hon.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
ÅTERKOMSTEN I dag kör Anna Haag damernas stafett efter att ha varit isolerad från landslaget på grund av magsjuka.

Anna Haag tog ett stort steg framåt under Tour de Ski, där hon kom totalsjua. Under VM hade hon tänkt befästa sig i världstoppen och kanske skrälla hem en medalj.

I stället blev magen dålig redan på måndagen, så hon har hållits ifrån truppen.

”Blir psykiskt stark”

– Det sjuka är att man ligger på rummet, maten kommer upp och så har man inget annat att göra. Som tur var fick jag ett av rummen med internet, så jag har legat och surfat mest hela tiden. Det är lärorikt, man blir stark psykiskt av det. Det är inte mycket som kan vara värre än att ligga på ett rum när man vill ut och tävla, säger hon.

Dagens stafett blir Haags återkomst. Hon kör tredjesträckan och är öppen med att medalj är målet. Ändå är hon osäker på sin form.

Har kvar grundformen

– Det är man alltid efter att man inte har fått vara med. Det är man även efter att ha vilat en dag. Men jag har varit i så gott slag hela säsongen, så grunden försvinner inte på ett par dar, säger Haag.

Men trots osäker form vill hon inte kalla uttagningen för en chansning.

– Det tycker jag inte att det ska vara. Men samtidigt är det en chansning att ha med alla. Alla kan fallera.

FAKTA

VM-guide onsdag

Damer, stafett, 4x5 km (k/f)

Start: 13.00, sänds direkt i SVT1 12.45.

Svenska deltagare: Lina Andersson, Britta Norgren, Anna Haag, Charlotte Kalla.

Favoriter: Finland stor favorit. Virpi Kuitunen kan skapa ett guldgap redan på andra sträckan och Aino Kaisa Saarinen, världscupledarinnan som redan tagit två guld och ett brons i VM, är ett synnerligen vasst slutvapen. Norge som vanligt medaljkandidat, samma lag nu som vid segern i Gällivare i november. Italien och Ryssland alltid att räkna med i stafett. Sverige har varit tvåa och trea i vinterns stafetter. Medaljkandidat igen om tidigare sjuka Britta Norgren och Anna Haag håller. (TT)