Bergström: Lugn, Kalla tar OS-medalj

SPORTBLADET

Är Charlotte Kalla överskattad?

Ju längre hon halkade efter ryskor, finskor och norskor desto högljuddare surrade frågan över skidstadion här nere.

Jag vill därför ge ett tryggande svar:

Nej, Charlotte är en stjärna som kommer ta OS-medalj.

Sextonde bäst var Oxana Jatskaja som sällan går under topp trettio. Sjuttonde var Elizabeth Stephen som bäst kom femtitvåa i världscupen senast. Artonde var Sveriges nya skiddrottning, arvtagerskan efter Toini och Billan.

2.46,4.

Det finns två sätt att se på att Charlotte var 166 sekunder, nästan tre minuter, efter täten:

Det första är att hon tyvärr blev utklassad. Hade segraren Justyna Kowalczyk haft ett triangakök puttrande i målfållan hade hon hunnit koka snabbmakaroner att bjuda på vid Kallas målgång.

Det andra är att hon lyckligtvis blev utklassad.

Inget svaghetstecken – en kollaps

Under veckan har Kallas armar sett kraftfullare ut än konkurrenternas. Formtoppen blommade ut veckoprecist i och med knockarna på sprint-b-finalen och stafetten. Så väl framme vid paraddistansen på den perfekt tunga snön ropade speakern hennes namn lite högre, rivalerna släppte upp henne i täten – och allt föll som om hon vore uppbyggd av låga spader. 2.46,4 är inte ett svaghetstecken, det är en kollaps.

Hade toppforms-Kalla slutat nia skulle jag oroat mig för hennes kapacitet. Hade hon varit 56 sekunder efter skulle jag generats av tidigare hyllningar. Men när hon nu var en kilometer, ett makaronavstånd, från täten går det inte att ta som en värdemätare.

Ingen vet vad som hände än.

Ska undersökas i dag

Förbundskaptenen Magnus Ingesson tror att förväntningarna har stört, hans kollega Joakim Abrahamsson spårar en hängighet, Charlotte själv anar en fysisk reaktion på de tidigare loppen.

I dag ska hon undersökas, men oavsett diagnosen har jag min åsikt kvar: någonting var fel i går. Symptomen såg vi när raset kom efter sju kilometer, resten är bara etiketter och läkarformalia.

Därför ser jag 2.46,4 som tröstande siffror.

Därför ser jag en kry Charlotte Kalla som guldfavorit på 10 kilometer fritt i OS.

Och därför ser jag inte henne som överskattad.