SKIT-VM

Bergström: Glöm målsättningen till OS, Gunde

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Fiasko Svenskarna fullbordade VM-fiaskot i gårdagens femmil. Daniel Rickardsson, Mathias Fredriksson och ­Marcus Hellner var över två minuter efter vinnaren Petter Northug.
SPORTBLADET

Liberec. Vad är vitt, utmattat och stånkade i mål på plats 28, 30 och 31?

Eftersom jag ställer frågan kan Gunde Svan få svara:

– Världens bästa längdnation 2010.

När tänker du backa från målsättningen, herr landslagschef?

Man märker att det har gått dåligt när idrottsmän talar om stolpar.

28:an Marcus Hellner var bäste svensk i går och ombads summera svensk-VM:et, så han grubblade och sa ”Alltså, det har varit lite…”

Jag stelnade. Magen skälvde. Öronen önskade att han inte skulle fortsätta meningen.

”… stolpe ut.”

Nej, Marcus. Vi har kommit femma, femma, sexa, sjua – men det skulle inte ha blivit medaljer om så stolparna vore tjocka som redwoodträd.

Utan skönmålande analyser hade vi nio starka pallchanser. En föll bort på Södergrens sjukdom, två på felvallning. Då återstår Kallas tremil, Jönssons sprint, herrstafetten – och de tre vi fick.

Jag ser det som normal utdelning.

Hösten 2007 tillträdde Gunde Svan som landslagchef. Då fick längdlaget inte bara en ikon som påminde om gamla bragder, de fick en visionär som öppnade för nya. ”Sverige ska ha världens bästa längdlandslag år tjugohundratio” sa han, och trots att det var på dalmål lät det allvarligt.

En rörande inställning

I veckan påminde jag Gunde om löftet, då stod han på sig.

”Vi är fortfarande smala i toppen. Vi är känsliga mot att få sjukdomar som spökar till det, men vi ska inte skjuta fram något. Om vi inte säger det och tror på det så kommer det aldrig hända”, sa han.

Och det är förstås en rörande inställning. Vi ska givetvis ha en styrman som inte ser jetmotorerna som grannländerna har under ytan på sina båtar. Men till er andra som läser, sådär bakom Gundes rygg, vill jag ändå viska: ni fattar att det inte kommer hända, va?

Petter Northug är ett år yngre än Hellner och tog tre VM-guld. Ola Vigen Hattestad är fyra år yngre än Björn Lind och tog båda sprintgulden. Aino-Kaisa Saarinen fyllde nyss trettio och hinner med många fler guld än de tre hon just tagit.

Horisonten är inte vackrare än vädret vi upplever just nu. Johan Olsson och Anders Södergren kommer inte i bättre form, Kalla har många år kvar innan hon konkurrerar med toppen i klassiskt. Så till OS kommer vi ha ungefär nio starka pallchanser som jag tror ger – ja, kanske tre medaljer.

Kan minnas prylarna

Den dagen Gunde Svan slutar som landslagschef kan vi minnas honom genom de prylar han ordnade fram.

Vi kan kolla på vallabussen och säga att den var världens modernaste, vi kan ta fram boxningsrockarna och säga att de var världens smidigaste och smaka på åkarmaten och säga att den var världens nyttigaste.

Vi kan också ta fram medaljligan från VM 2009 och se Sverige på sjundeplats efter­ Estland och Polen. Sedan kan vi tänka att han var en rätt naiv chef ändå.