”Det är en jävla röra”

Nya regler ska ge spänning – men inte ens åkarna förstår

SPORTBLADET

FALUN. I eftermiddag avslutas världscupen i längdskidor.

Men nya Final Tour har fött frågetecken och gjort förutsättningarna oklara inför finalen.

– Det är en jävla röra det där, och många har inte koll på hur det funkar, säger landslagets pressansvarige Torbjörn Nordvall.

Foto: Foto: Bildbyrån
Tvåa – Eller femma? Marcus Hellner kom tvåa i går, men startar som femma i dag. ”Det är invecklat, men man måste ge det en chans”, säger han.

Marcus Hellner svarade för en fantastisk sista skejtsträcka på gårdagens skia-thlon i Falun, och från en bit bak i fältet lade han i överväxeln och flög fram i spår-et. I mål var Hellner tvåa, men i dagens jaktstart startar han femma.

Kalla utan koll

Omkastningen bottnar i Final Tour och ett nytt poängsystem som ska implementeras med det gamla, och när någon undrade hur läget ser ut inför söndagen sa Hellner att han trodde han startade femma.

Men Charlotte Kalla hade inte samma koll. När hon någon timme senarereflekterade över sin nittonde plats och det poängterades att situationen såg intressant ut inför morgondagen kunde hon inte hålla med.

– Jag har ingen koll på hur det blev nu... jag vet inte, sade Kalla.

Vad gäller egentligen?

Final Tour har skapat osäkerhet inför dagens världscupfinal. Bonussekunder och ny poängräkning. Vad gäller? Och hur?

Undrande publik sökte svar, på presscentrat skakade två huvuden i takt och landslagets presschef känner igen problematiken.

– Det är en jävla röra det där, och många har nog inte koll på hur det funkar. Det är så mycket att hålla ögonen på just nu nationellt, internationellt och med final tour, säger Torbjörn Nordvall.

För mycket?

– Kanske. Det är inte lätt i alla fall.

FAKTA

Här är de nya reglerna

Final Tour består av fyra deltävlingar – Royal Palace Sprint, prologen i Falun, skiathlon och avslutande jaktstart.

Normalt sett ger en världscupseger 100 poäng, men en sammanlagd seger i Final Tour innebär 200 poäng till segraren, 160 poäng till tvåan, 120 poäng till trean och så vidare.

Segraren i varje deltävling får 50 poäng, tvåan 46, trean 43 och så vidare.

För att göra finalen extra dramatisk har det gått att tjäna bonussekunder under de tre inledande tävlingarna, sekunder som kan ge bättre startposition i dagens avslutande jaktstart.

Vinnaren i sprinten fick 60 bonussekunder, tvåan 56 sekunder, trean 52 och så vidare. Segrarna i prologen och skiathlon gav vardera 15 bonussekunder, medan tvåorna fick 10 och treorna 5 bonussekunder.

Den avslutande jaktstarten bygger på det sammanlagda resultatet av de tre först körda deltävlingarna.

Åkarna måste gå i mål i samtliga fyra deltävlingar för att få en sammanlagd poäng.

Dam- och herrvinnarna får vardera 300 000 kronor i pris.