Så ska OS bli en svensk guldfest

”Vi måste trigga varandra”

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Utpumpad Charlotte Kalla svarade för en stark avslutning i Falun även fast fokus redan ligger på nästa säsong och OS i Vancouver.
SPORTBLADET

FALUN. I går avslutades världscupsäsongen men redan i dag börjar nästa.

Ett tredagarsmöte ska skapa ett ramverk för ett guldregn på Vancouver-OS.

Det handlar om X antal punkter – och Charlotte Kalla.

Charlotte Kalla gjorde ett strålande avslutning på säsongen, men i samma sekund som hon skar mållinjen som trea i gårdagens jaktstart så var plötsligt nästa säsong här.

Vancouver-OS knackar nämligen redan nu på dörren – i alla fall ur planeringssynpunkt – och längdlandslaget tänker inte lämna något åt slumpen.

Stor potential

– Vi ser framtiden med positiv känsla, potentialen i gruppen är stor. Men det finns mer att klämma ur de här åkarna och hårt arbete väntar, säger förbunds-kaptenen Joakim Abrahamsson.

För att optimera guldchanserna i Kanada sätter sig längdledningen redan i dag i ett tre dagar långt planeringsmöte där den gångna säsongen ska disk-uteras – och den kommande planeras.

”Mer man mot man”

Bland annat ska upplägget med sprint kontra traditionell åkning avhandlas.

– Vi borde träna i en större grupp i sprint och köra mer man mot man. Vi behöver trigga varandra, där finns det en del att jobba på, säger Emil Jönsson, och mycket talar för att han får som han vill.

Det är redan officiellt att en förstärkning ska ske på tränarsidan i sprint, och ett namn som nämnts är Inge Bråten som inte dementerat, snarare tvärtom.

Men det handlar också om att släppa fram mer åkare underifrån – allt för att höja konkurrensen och sätta press på de som redan är etablerade.

Rannsaka sig själva

Ingen ska ta sin landslagsplats för given.

– De aktiva måste rannsaka sig själva. ’Har jag gjort allt jag kunnat’ är en fråga de måste ställa sig. Men det är många faktorer vi måste beta igenom. Vi har ett stort arbete framför oss, säger Abrahamsson.

FAKTA

Så ska gulden bärgas

Charlotte Kalla

Är ung, och redan en världsåkare, men måste bli jämnare. Ska få härdas i sin egen takt, och arbeta

Skilda läger

Situationen med sprintåkarna kontra de traditionella åkarna ska diskuteras. En möjlighet är att sprintåkarna åker på läger först och att de traditionella åka-rna ansluter senare. Allt för att renodla träningen.

Föryngring

Fler åkare ska släppas upp underifrån för att öka konkurrensen och sätta press på de redan etablerade åkarna.

Utesluta slumpen

Gunde Svans hjärtefråga. Ligga steget före och fortsätta arbeta med samma struktur i landslaget.

Fler tränare

Bemanningen i landslaget ska diskuteras. En sprinttränare ska bland annat engageras på heltid.

Läkarstabilitet

En fast läkare som är med hela säs-ongen är en önskan, men också en ekonomisk fråga och tillgänglighets-fråga. Magnus Dyborn kanske inte orkar 170-200 resdagar på ett år.