Gunde Svan: Därför slutar jag

Skidlegendaren talar ut om avhoppet för sportbladet.se: Hade inte Marie hjälpt till hade allt privat rasat

Foto: JONAS EKSTRÖMER
Gunde Svan.
SPORTBLADET

Till slut tog han på sig för mycket jobb och tvingades ge upp.

Gunde Svan slutar som landslagschef för att ge sig på ett ännu hårdare arbete: att reda ut allt han har försakat sedan han blev ansvarig..

– Jag hade varit i inkassoregistret om inte Marie ställt upp därhemma, säger han.

I tre dygn satt Gunde Svan och utvärderade sin tid som landslagschef. I morse meddelade han ledningen sitt nästa steg: han slutar till sommaren.

– Jag gillar utmaningar och hoppade på därför. Och jag hade tid över i kalendern när frågan kom. Men samtidigt har jag en tendens att överskatta min förmåga och jobba för hårt, säger han.

Slet du ut dig?

– Nej, jag klarar att jobba sextio-sjuttio timmar i veckan, det gjorde jag med Bingolotto också. Jag tål en hel del, men det går ut över andra.

Men att du kan fokusera hårt på något är väl en strålande egenskap?

– Det är en egenskap…. men en himmelens nackdel när det blir allt åt ett håll. Hade inte Marie hjälpt till hade allt privat rasat. Jag har inte skött min egen ekonomi som skidförbundets. Jag har knappt skottat snön från gården på hela vintern.

Hur känns det att lämna landslaget med elva månader till OS?

– Det beror på vad man ställer det emot. Men jag tycker att jag har lyckats hålla balans och skapat en stomme. Nu är det rull, nu går båten.

Men vore det inte skönt att sitta med och åka medströms ett tag?

– Det kanske det vore, men jag är inte sådan som person. Jag drivs av utmaningar.

Vad ska du göra nu?

– Jag vet inte. Jag ska göra färdigt allt med det här jobbet, sedan ska jag rensa i de enorma pappershögarna hemma. Vad som händer sedan har jag inte bestämt.