Favoriten Kalla ändrar inga mål

Foto: Erik Nilsson / SCANPIX /
SPORTBLADET

Segern i Tour de ski gjorde Charlotte Kalla till en skidstjärna med världscuptiteln inom räckhåll.

– Direkt efter funderade jag lite på den totala världscupen. Men jag kom snabbt fram till att det inte är mitt mål just nu. Jag vill inte ändra mål mitt under säsongen, säger Kalla.

Kalla är inför helgens världscuptävlingar – 10 km klassiskt och sprinttävling i klassisk stil – tvåa i världscupen, 24 poäng efter finländskan Virpi Kuitunen.

Det blir Kallas första världscuptävling efter Tour de ski, som avslutades 6 januari, eftersom hon blev sjuk och fick avstå världscuptävlingarna i Kanada. Hon har tränat hårt under tävlingsuppehållet och räknar inte med att ha nått toppformen redan till helgen.

– Jag hoppas att det ska stämma tekniskt, framför allt. Jag har jobbat med en del bitar i stakningen och hoppas att det ska sitta i tävling. Jag har precis släppt på den tunga träningen och det brukar dröja en vecka innan formtoppen kommer, säger hon på presskonferensen inför avfärden till Estland.

– Och det är helt enligt planen.

Enligt den ska hon ha en formtopp i nästa veckas världscuptävlingar i tjeckiska Liberec. Det är där som VM går nästa år, under samma period som årets världscuptävlingar.

Liberec och hemmatävlingarna i Falun har varit och är fortfarande Kallas stora mål för säsongen.

– Annars tänker jag bara på att jag ska fokusera bra och nå jämna resultat. Jag tänker inte på den totala världscupen – det är mycket tävlingar kvar och det är mycket i klassiskt.

Kalla är bättre i fri stil än i klassisk stil och hon tränar på att försöka förbättra den klassiska stilen.

– Det är främst stakåkningen – för att få med överkroppen, få med magen. Jag har inte utnyttjat kroppstyngden förut utan har mest dragit mig fram. Nu får jag till det ibland. Det handlar mycket om timing.

Hon studerar duktiga tekniska åkare, bland annat Virpi Kuitunen, och försöker sedan att experimentera fram en egen variant.

– Jag skulle vilja ha Virpis stabila överkropp. Hon svajar inte utan alla rörelser är på väg framåt.

För första gången kommer nu Kalla till en tävling som en av favoriterna.

– Men jag tror inte att det kommer att kännas annorlunda. Jag tycker bara att det ska bli kul att åka ut med gänget. Jag känner mig inte jagad. Det är samma villkor för alla på startlinjen.

Att framgångarna också gjort henne till kändis är inte något som hon tänker på.

– Jag har svårt att sätta mig in i rollen. Men hemma i Östersund är det många som grattar mig och önskar mig lycka till och jag har fått många brev.

FAKTA

Charlotte Kalla

Ålder: 20 år. Klubb: IFK Tärendö. Bor: Östersund. Familj: Sambon Tiio Söderhielm, föräldrarna Lena och Per-Erik, systrarna Cecilia, 18, och Christelle, 16. Främsta meriter: Totalseger i Tour de Ski 2008. Tre individuella guld samt två stafettguld i junior-VM (2006 och 2007). Två SM-guld. En femte och en sjundeplats i VM 2007. Aktuell: Gör tävlingscomeback i världscupen efter sjukuppehåll.

TT

Ingela Ahlberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM