FÄRDIGLÄST

Nästa bortförklaring – svenskarna pallar inte skriverierna

SPORTBLADET

ÖSTERSUND. Fiaskorubrikerna påverkar den svenska truppen.

Nu vill Wolfgang Pichler stoppa tidningsläsandet.

– Det är svårt att inte påverkas, säger Mattias Nilsson.

Hemma-VM har varit ett misslyckande för det svenska laget och de svarta rubrikerna har varit många.

Nu medger många i laget att alla negativa skriverier påverkat dem.

– Man påverkas inte första eller andra gången, men tredje eller fjärde så... det är svårt att inte göra det, säger Mattias Nilsson.

– Klart att det inte är kul, säger Anna-Maria Nilsson.

– Undermedvetet har vi kanske påverkats. Man vill så gärna visa för alla på hemmaplan att vi inte är så dåliga. Har man läst det så finns det ju där, säger Helena Jonsson som, precis som de andra åkarna, inte på något sätt skyller de svaga resultaten på media.

Björn Ferry säger sig inte vara påverkad men tror att många andra i truppen är det.

Har slagit undan VM

– Jag har alltid sagt att man måste förbereda sig mentalt för det här. Men det finns de som slagit undan VM: ”tänk inte på det, nej, nej, nej”. Och så kommer man hit och så händer det här och så är det ”oj, oj, oj”, säger Ferry.

Staffan Eklund efter torsdagens misslyckande:

– Jag känner på mig att det är pressade situationer som gör att det kan se ut så här.

Och alla läser.

– Folk sitter och bläddrar och läser varenda stavelse, säger Ferry.

Mattias Nilsson:

– Jag läser allt men jag ska nog sluta med det.

Det är helt efter Pichlers direktiv, för tysken vill efter torsdagens fiasko på distanstävlingen att åkarna ska sluta läsa.

– Det är klart att de inte ska läsa negativa saker nu. Men jag kan ju inte förbjuda dem, utan bara ge dem rådet och hoppas att de inte läser, säger Pichler.

”Som en skithög”

Många tycker att svenskarna har tagit för lätt på misslyckandena efter loppen, ryckt på axlarna, kommit med bortförklaringar och inte visat vinnarskallar.

– Många menar att vinnarskalle är samma sak som att knäcka skidorna och vägra prata med någon. Men då tycker jag att man beter sig som en skithög.

– Tecken på vinnarskalle är att man inte låter sig bli nerslagen av vad andra förväntar sig. Konsten är att hålla sig positiv. Så fort man faller in i allmänhetens tro och tyckande är man en loser. Vi kommer alltid vara mer nöjda än alla andra, säger Ferry.