”Könstestet var kallt och hårt”

Finlands hjälte tvingades till undersökning – nu ger hon sitt stöd till Semenya

1 av 2 | Foto: Foto: AFTONBLADET ARKIV
”EN FULLSTÄNDIG CHOCK” Marja-Liisa Kirvesniemi (tidigare Hämäläinen) vann flera VM- och OS-guld under sin aktiva karriär. Men i vissa ögon var hon för bra. Nu berättar Kirvesniemi om hur hon tvingades till ett könstest utfört av två manliga gynekologer.
SPORTBLADET

Finländska skidstjärnan Marja-Liisa Kirvesniemis framgångar var stora. Så stora att hon under VM 1991 tvingades dra ned byxorna för att bevisa att hon var kvinna.

Det berättar hon nu, 18 år senare.

– Jag har fortfarande inte förlåtit dem, säger hon.

I finländska Ilta-Sanomat avslöjar Kirvesniemi vilken behandling hon tvingades utstå efter sitt silver på 5 kilometer i VM 1991. Den nyblivna mamman kom från dopningstestet med sina två barn i släptåg när hon beordrades att göra ett könstest.

– Det var en kall och hård ”ta-av-dig-byxorna”-undersökning som två manliga gynekologer genomförde, säger Kirvesniemi.

– Det var en fullständig chock för oss alla och jag har fortfarande inte förlåtit dem för det.

”Kan det vara mer grymt?”

I hemma-VM i Lahtis 1989 var Kirvesniemi störst av alla och tog två guld och ett silver. Därefter födde hon sitt andra barn innan hon var tillbaka i VM 1991. Hennes två barn borde ha varit bevis nog, menar hon.

– Jag tycker jag hade gett två starka anledningar till min kvinnlighet i förlossningssalen.

Turerna kring den sydafrikanska världsmästarinnan på 800 meter, Caster Semenya, har väckt de plågsamma minnena till liv. Kirvesniemi har följt det med avsmak:

– Min sympati är helt och hållet på denna 18-åriga människas sida. Hon anklagas endast för att Gud har skapat henne sådan. Kan det vara mer grymt?

Magda också testad

Även de svenska längddamerna fick genomgå könstester i början av 90-

talet, men med byxorna på. Magdalena Forsberg, som då hette Wallin och var längdåkare, testades inför OS 1992.

– Det var inget konstigt med det. Men det kändes lite fjantigt. De skrapade på insidan av kinden, och tittade inte på andra delar av kroppen. Sen fick vi ett certifikat att vi var tjejer. Det har jag sparat, säger Forsberg och skrattar.

Kirvesniemi tvingades dra ned byxorna när hon testades, det behövde ni inte göra?

– Nej, det fick inte vi göra. Vad konstigt.

FAKTA

18-åringen blev VM:s stora snackis

Sydafrikanskan Caster Semenya chockade alla, såväl publik som konkurrenter, när hon krossade allt motstånd på 800 meter i friidrotts-VM. Hennes kvinnlighet ifrågasattes och IAAF ville könstesta henne. Det fick både det syd-afrikanska parlamentet och FN att protestera mot behandlingen av 18-åringen.