Så ska Kalla ta guld

Kopierar upplägget från 2007: Formtoppning är väldigt mentalt

SPORTBLADET

ÖSTERSUND. Längdskidstjärnan Charlotte Kalla har medaljplanen klar inför OS i Vancouver.

Hon kopierar upplägget från 2007 – det som gav två guld och två silver på JVM.

– Formtoppning är väldigt mentalt, säger längdlandslagets stora OS–hopp när Sportbladet möter henne i Östersund.

Foto: Magnus Liam Karlsson
Charlotte Kalla har upplägget klart för sig.

Hon kommer till intervjun på en vit damcykel. Efter en stund slår Charlotte Kalla sig ner på andra sidan av bordet på Mr Husman i Östersund. Hon gör det tillsammans med ett lass köttfärslimpa.

Den bruna blicken är intensiv och pigg.

Man skulle kunna tro att Charlotte Kalla kommer direkt från en veckas spavistelse.

Det gör hon förstås inte, det finns andra drivkrafter som triggar denna kraftfulla kropp.

– Jag skulle säga att detta är mitt i min tuffaste träningsperiod, säger hon leende.

Siktet är inställt på 750 träningstimmar den här säsongen. Hon ligger i fas med planeringen och i morgon åker längdlandslaget på det traditionella lägret i Ramsau, Österrike.

– Grundupplägget är likadant. Styrkemässigt har jag jobbat på att bli lite starkare i bålen. Och så har jag lagt extra fokus på teknikträningen, säger hon.

Målet hägrar fem månader bort, OS.

Charlotte har varit i Whistler där längdskidorna kommer att avgöras. Hon vet hur miljön ser ut, hur banorna är, hur målgången ser ut.

”Mentalt försprång”

– I vardagen finns tankarna där ganska ofta. Jag får frågor och folk önskar lycka till. Träningsmässigt är det en otrolig inspirationskälla att tänka på vad som väntar om det känns tungt en dag. Det känns bra att ha varit där och sett.

Samma dag som Sportbladet träffar Charlotte Kalla testar hon för första gången OS–banorna som finns programmerade på rullbandet på Vintersportcentrum i Östersund.

Är det en stor trygghet att OS–banorna runt knuten?

– Det känns verkligen som man får ett mentalt försprång på motståndarna. Man vet att "jag har kört banan – flera gånger".

Vilka sträckor siktar du på i OS?

– Jag vill åka 10 km skate, skiathlon, vanliga stafetten, teamsprinten och tremilen. Allt utom den klassiska sprinten.

Teamsprinten är det stenhård konkurrens om?

– Ja många är sugna på att åka den. Den tävlingsformen passar mig bättre som traditionell åkare eftersom det är så många lopp inom kort tid, det gynnar traditionella åkare. Man behöver inte vara ren sprintspecialist.

Världscupen är inte viktigt alls i vinter för 22–åringen från Pajala. Och hon tänker inte köra Tour de ski.

För att pricka in den absoluta toppformen till OS kommer Charlotte Kalla göra som hon gjorde inför junior–VM 2007, då hon vann tre individuella medaljer plus en i stafett.

”JVM är en viktig erfarenhet”

– Jag tror att januari är en viktig period. Man har tävlat intensivt hela december och då gäller det inte att tappa bort träningen. Det är inte så många år som jag har åkt mästerskap, så JVM 2007 är en viktig erfarenhet. Det är en trygghet att veta att det har fungerat tidigare.

En annan åtgärd för att skapa harmoni är att minska antalet intervjuer.

Charlotte Kalla blev efter hon slog igenom med segern i Tour de ski 2008 och vann Jerringpriset enormt uppvaktad.

Striktare hållning till media

I fjol stördes hon av sjukdomar, något hon själv sagt delvis var ett resultat av stress. I höst ska kontakterna med media bli striktare.

– När jag var mitt upp i det var det jobbigt stundvis och ibland fick man klistra på ett smajl och tänka att nu är det sista intervjun för veckan. Det var lätt att planera in, men återhämtningen blev lidande. Jag ska försöka samla intervjuer till en dag, när jag har en viloeftermiddag. Så det inte blir varje dag.

– Det känns jätteskönt. Jag har en strategi, säger Charlotte Kalla.

En mediastrategi och en guldplan.

Vägen till OS–pallen är utstakad.

FAKTA

Kalla om...

...att Gunde Svan inte är kvar som landslagschef:

– Det betyder inte så mycket, vi hade inte så mycket kontakt med honom. Han var inte med så mycket på läger och träningar utan gjorde annat arbete med marknadsbiten och mot sponsorer. Fast visst har han varit en frisk fläkt när han har varit med ute, han hade mycket energi...

... sina problemen med utförsbackar?

– När jag kommit till en knivig backe har jag försökt att satsa. Jag kände mig tuffare och vågade lita på skidorna när jag var i Kanada och körde OS–banorna.

... vad som gör mest ont:

– Det är mjölksyran, helt klart. När man vet att det är långt kvar och kroppen bara vill sluta, då är det värst. Smärta är något som är väldigt intressant, hur man kan tänka bort den. Jag har inte kommit på något supersätt ännu, det är något som är under bearbetning.

... om hon tror att alla som tävlar är rena:

– Jag hoppas på det. Hjärtat säger ja, att alla är det. Det känns som att Wada har så bra koll och börjat rensa upp.

... om träningen:

– Den nivån som jag är på nu handlar inte om att göra så mycket stora ökningar, utan det handlar om att försöka stanna kvar där jag är.