Tränade – med sändare i magen

Stjärnan: ”Det kändes vetenskapligt”

SPORTBLADET

BRUKSVALLARNA. Skidåkarna spränger nya gränser i jakten på OS-medaljer.

Anders Södergren, Charlotte Kalla och Johan Olsson har tränat med en sändare i magen för att mäta kroppens inre temperatur.

Mätresultaten har varit avgörande i utvecklingen av den nya superdräkten – och det unika understället.

– Det känns vetenskapligt, säger Anders Södergren.

Här tränar Charlotte Kalla med temp-sändaren.

De svenska åkarna poserade i går i den specialdesignade dräkten vars skärning ökar rörelsefriheten och vars karbonfibermaterial i utvalda zoner ger en gynnsam temperaturreglering.

OS-hoppen har tränat med en sändare inne i magen.

– De har vid två tillfällen, efter det att vi satte i gång för ett och ett halvt år sedan, svalt en sändare för att mäta kroppens inre temperaturer. Vi ville begripa vad som händer med temperaturen inne i kroppen, hur vi kan anpassa materialet efter det, säger Catrine Marchall, produkt- och designmanager på Craft.

Anders Södergren berättar om testupplevelsen:

– Det är som en liten kapsel, som en vitamintablett, som man sväljer. Det var inte så märkvärdigt, den går genom hela systemet och mäter temperaturen, sen kommer den ut den naturliga vägen ...

Avgörande tester

Under testerna hade åkarna ett magbälte med en mottagare. Samtidigt bar de ett slags plåster på flera ställen på kroppen för att mäta hudens gradantal – för att kartlägga var de svettas mest.

Testerna med sändaren har också varit avgörande för framtagningen av det underställ som åkarna kommer att bära under OS-tävlingarna.

Anpassade till vädret

Plaggen är anpassade till de komplicerade väderförhållandena som råder i Whistler.

Skidstjärnorna kommer att premiäråka i superdräkterna nästa helg, då första världscupstävlingen avgörs.