Hon skyddas mot pressen

Förväntningarna för stora på OS- hoppet Kalla: ”Är inte rimligt”

SPORTBLADET

BRUKSVALLARNA. Hon pekas ut som ett av OS största hopp.

För att minska pressen på skidstjärnan tonar nu landslagstränarna och Charlotte Kalla själv ner förväntningarna på henne.

– Det känns som att man varit tvungen, säger Charlotte Kalla.

Foto: BILDBYRÅN
Tonar ned Trycket från fans och media är för höga på Charlotte Kalla. ”Det är bara att titta på vad hon gjort i de klassiska loppen – är det då rimligt att tro att hon ska vinna guld? Nä”, säger hennes tränare.

OS i Vancouver blir 22-åriga Charlotte Kallas första.

I förhandssnacket målas hon upp till ett stort medaljhopp och för att hantera den yttre pressen tonar skidlandslagets tränare Joakim Abrahamsson och Magnus Ingesson plus Charlotte Kalla själv medvetet ner förväntningarna.

Charlotte Kalle håller inte med de som tippar henne som ett stort OS- hopp.

Inte faktagrundat

– Det är inte grundat på fakta och resultat som jag har gjort tidigare. Det var veckan i Tour de Ski och sen jag haft några pallplaceringar. Ser man över tid är en tioendeplacering på klassiskt ett skitbra resultat för mig, säger hon.

Damåkarnas tränare Magnus Ingesson har ofta enskilda samtal med Charlotte Kalla och under dessa präntas de realistiska förväntningarna in.

– Jag pratar mycket med henne. Hon ska inte dras med i massmedias eller svenska folkets förhoppningar. Det är bara att titta på vad hon gjort i de klassiska loppen – är det då rimligt att tro att hon ska vinna guld? Nä. I skate har hon vunnit i världscupen, tagit Touretapper, haft en del topp-tre-placeringar. Så där kan man säga att hon är en medaljaspirant.

Lugn försäsong

Charlotte Kalla tycker att hon ännu så länge fått en lugn försäsong:

– Det är svårt att förutspå hur det kommer att bli. Jag tror att resultaten på väg fram till OS kommer att avgöra om det kommer blåsas upp eller inte. Just nu känns det som att folk och journalister har hunnit ikapp och kollat upp resultatlistorna och sett vad som är realistiskt att förvänta sig av mig. Det känns som att man varit tvungen att ta ner förväntningarna. Det blir inte rättvist att säga att jag ska ta medaljer på lopp där jag inte har resultat tidigare?...

Efter sköna lägerveckor i Bruksvallarna gjorde hon i går säsongsdebut. Lördagens klassiska sprint slutade med att Kalla åkte ut i semifinalen, men var nöjd med att få säsongsdebuten avklarad.

FAKTA

SÅ SKA KALLA KLARA FÖRVÄNTNINGARNA

TRÄNAREN

Magnus Ingesson, damlandslagets förbundskapten, talar ofta med Charlotte. De återkopplar till Charlottes egna mål inför OS.

MENTAL COACH

Ny mental tränare är Lars-Erik Sandler. Han ska hjälpa Charlotte hitta rätt fokus. FÄRRE

INTERVJUER

Det blev för mycket intervjuer just i slutet av oktober för henne. Därför försöker Kalla samla intervjuer få dagar.