’Inget att dölja’

Britta Norgren om oron att bli stämplad som en fuskare

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Tufft Till helgen är det världscupstart för Britta Norgren som har haft en tung tid sedan hon misstänktes för dopning under VM i februari.
SPORTBLADET

ÖSTERSUND. Efter det felaktiga blodvärdet under VM i fjol följde några tumultartade dagar.

Britta Norgren är medveten om att hon kommer att bli påmind om händelserna i samband med OS.

– Men jag vet att jag inte gjort något och jag har inget att dölja, säger skidåkaren.

När hennes landslagskollegor körde VM-premiären i februari låg Britta Norgren isolerad på sitt rum.

Hon ägnade tiden åt att läsa på internet – hon läste allt som skrevs om hennes avstängning. En magsjuka hade påverkat Britta Norgrens blodvärde och det tog fem dagar och ett nytt test innan hon fick tävla igen.

”Aldrig misstänkt”

Timmarna på rummet blev långa och ensamma.

Hon berättar om de svåra dygnen när vi ses inför säsongen i Östersund.

– Jag var jätteorolig för vad alla tänkte. Det räckte att jag läste en detalj som var fel och det var tungt. Media var saklig i sin information och jag tror att svenska folket förstod. Men det fanns rubriker som ”Britta Norgren friad i natt”. Friad från vad då? Jag var aldrig misstänkt, säger hon.

Trots att Britta direkt vid provtagningen fick besked om att de kunde se att hon inte manipulerat med sitt blod fanns det en gnagande oro för att bli stämplad som en fuskare.

– Om vi skulle se en ryska som hade för höga blodvärden så skulle man tänka jaha, och varför har hon det. Och jag tänkte att det är kanske så folk tänker om mig nu. Man vill aldrig att någon ska ha sådana tankar om en, säger Britta Norgren.

”Mitt mål är OS”

Hon är medveten om att händelserna på VM kommer att komma upp på OS. Men Britta Norgren hanterar det. Hon har haft tuffa motgångar tidigare.

Kikhostan fick henne nästan att sluta, men Britta fortsatte, hon genomled twar och satsar nu fullt mot en OS-biljett.

– Mitt mål är OS och jag utgår från att jag kommer vara där. Jag ser mina största chanser på sprinter och stafetterna. Men jag tror också att skiathlon kan passa.

Sprintstafetten?

– Vi många som slåss om de två platserna.

Redan i lördags gav dock Britta Norgren ett klart besked i sprint när hon var bästa svenska i premiärloppet i Bruksvallarna.

Till helgen är det världscupsstart i Norge.

ARTIKELN HANDLAR OM