”Bara att ge fan i det och ha fokus på träning”

Petter Northug om sponsorbråket

Foto: AP
SPORTBLADET

BEITOSTÖLEN. Den norska skidstjärnan Petter Northug mötte pressen för första gången efter veckans sponsorbråk. Det blev kaos.

Norska skidförbundets sportchef Åge Skinstad avbröt när journalisterna ville fråga om hur Petter Northug upplevt uppståndelsen.

Stjärnan själv var lugn:

– Det är bara att ge fan i det så enkelt är det... säger han.

I morgon är det världscupspremiär i Beitostölen. Pressen och uppståndelsen kring det norska landslaget är stor.

Damstjärnan Marit Björgen kom inte ens till den norska presskonferensen.

– Vi har talat om det, det tar för mycket energi och hon förklarar fokus, säger damtränaren Egil Kristiansen.

Sen klev den norska stjärnan Petter Northug upp på podiet och de övriga åkarna i norska landslaget fick inte en enda fråga.

Petter Northug har inte uttalat sig efter bråket nyligen då norrmannen ställde upp i en tv-intervju med en mössa med den egna sponsorn Red Bull istället för att bära norska förbundets kläder. Just kopplingen till Red Bull, som tidigare varit förbjuden för försäljning i Norge, har skapat en stor debatt.

Enligt Norska skidförbundet är avtalet nu godkänt, men Petter Northug har ännu inte gått ut och sagt att avtalet är klart.

När Norges stora OS-hopp fick frågor om hur bråket påverkat honom svarade han lugnt:

– Ingenting. Det är bara att ge fan i det och ha fokus på den träningen som ska göras. Jag önskar bara att gå fort i premiären, säger han.

Sedan på nästa fråga om han är överraskad över uppståndelsen bryter norska landslagets sportchef Åge Skinstad in.

– Nu är vi inne på frågor som inte har med det sportsliga att göra så vi går vidare med frågor om skidor, säger Skinstad.

Efter presskonferensen fick Petter Northug lämna lokalen bakvägen, samtidigt fick Åge Skinstad försvara beslutet att inte tillåta frågor kring sponsorbråket.

– Det var för att vi önskade att hålla fokus på det sportsliga och vi ansåg att Petter svarat på liknande frågor tidigare. Han har själv försökt få distans till debatten. Petter och jag ett snack om det igår kväll och Petter tyckte det var bra om jag var med och värderade situationen. Det var lättare för mig att vara bestämd än vad det hade varit för honom, säger Skinstad.