Bättre än någonsin

Ändrad teknik har gett
Kalla superform – nu hyllas hon av Alsgaard

Foto: Andreas Bardell
Kalla – i toppform.
SPORTBLADET

BEITOSTÖLEN. Charlotte Kalla är i superform – och hennes teknikjusteringar är guld värda.

Efter succéloppet hyllades svenskan av Norges förre stjärna Thomas Alsgaard.

– Charlotte Kalla gav en teknisk lektioni dag, säger Alsgaard till Sportbladet.

Charlotte Kalla avgjorde stafetten i världscupspremiären i norska Beitostölen.

Hon hängde av norska Marit Björgen och Aino Kaisa Saarinen i en uppförsbacken, men det var svenskans fortsättning uppe på krönet som knäckte motståndarna.

”Fortsätta pumpa”

Medan Marit Björgen tappade rytmen åkte Charlotte Kalla stilrent.

Övergångarna mellan växlarna genomförde svenskan utan att tappa en millimeter.

– Anna Olsson och jag hade talat om att det var viktigt att hålla med sig farten över krönet, det är inte bara backen där man har tvåans växel utan man måste fortsätta pumpa på med treans växel, säger Charlotte Kalla.

”En teknisk lektion”

Under loppet hyllades hon av den förre norska åkaren Thomas Alsgaard, expertkommentator på NRK. Han, som själv var en skicklig teknisk åkare, fortsatte med sitt beröm efteråt.

– Charlotte Kalla gav en teknisk lektion i dag, framför allt på treans växel, där har Marit Björgen mycket att lära. På treans växel råder det ingen tvekan om att hon är bäst, säger Alsgaard.

Vad är hennes hemlighet?

– Vi kan stå i timmar och tala om små detaljer men i det stora hela handlar det om att hon är mycket mer i balans. Hon träffar bättre med stavarna än vad de andra konkurrenterna.

Charlotte Kalla har inför årets säsong slipat hårt på sin teknik.

Bättre nu

I skate har hon börjat åka med en liten annan position på höften, i syftet om att nyttja bålens kraft mer.

– Charlotte är en ben­åkare, men vi har försökt få med kraften från magen och överkroppen mer,säger tränaren och förbundskaptenen Magnus Ingesson.

När Sportbladet pratade teknik med Charlotte Kalla inför säsongen berättade hon om framstegen.

– Jag känner att har blivit bättre på att koppla på rätt muskler. Jag har rätt mycket bålstyrka och har jobbat på att bli ännu starkare i bålen. Sen gäller det att få ut det i skidåkningen. Det är mycket teknikträning. Jag har varit lite extra fokuserad på det i år och jag tar chansen under lägren att filma, studera och diskutera, säger Charlotte Kalla.

Redan i går fick hon sin belöning.

FAKTA

Åtta anledningar – därför är Kalla i superform

AXLARNA

?Charlotte Kalla har arbetat hårt med sin teknik i år. En del är att lära sig åka avslappnat och inte spänna axelpartiet. ”Mycket handlar om att slappna av. Det har jag lite svårt med i diagonalen, det blir för robotlikt. Blir jag mer avslappnad i axelpartier får jag bättre fäste. Det är inte så himla lätt, men jag tycker att jag är avslappnad”, säger Charlotte själv.

BAKSIDA ARMAR

?I stakningen har Charlotte Kalla arbetat med att våga fortsätta dra bak armarna, för att få kicken i frånskjutet med stavarna.

BÅLEN

Charlotte är ett muskelpaket. Men råstyrkan i kroppens kraftnav, bålen, är inte till nytta om den inte är funktionell. Hon har jobbat hårt med att effektivisera sin åkning, att få med bålen mer i åkningen. I skate har hon arbetat hårt med att hitta rätt position för överkroppen för att generera så mycket kraft som möjligt från bål. Det handlar om tajmingen mellan överkropp och underkropp.

HÄLSAN

?En stor förklaring till Kallas form är att hon varit frisk hela försäsongen. Hon har knappt haft en sjukdag. Regelbundna sov- och mattider är en nyckel. Charlotte Kalla äter inte några kosttillskott, hon har inte några uppvisade brister utan får i sig den näring med mineraler och vitaminer som immunförsvaret behöver.

BENEN

”Charlotte är en benåkare” säger förbundskapten Magnus Ingesson. Charlotte har starka benmuskler och orkar skjuta ifrån. Genom koppla in bålen mer kan Charlotte avlasta benen. Det stora muskelgrupperna i rumpa och lår sätter extra fart på cirkulationen och genom att spara benen lite kan Charlotte hålla nere maxpulsen – vilken kan leda till att hon håller sig längre från mjölksyragränsen.

HÖFTPARTIET

?För att få med överkroppen mer i åkningen försöker Charlotte åka med en lite mer framskjuten höftposition. Därmed får hon mer tryck från bålen i varje tag och kan avlasta benen.

HJÄRTAT

För två år sedan avslöjade Sportbladet att Charlotte Kalla hade det högsta testvärdet (maximal syreupptagningsförmåga) som Bengt Saltin, professor i fysiologi, testat. Toini Gustafsson-Rönnlund, som han testade 1967 och som fram till denna dag haft det högsta värdet som uppmätts på en svensk kvinna, låg på 72. Kallas testvärden efter det har fortsatt att öka. De exakta uppgifterna håller landslagsledningen hemliga, men den 22-åriga motorn är exceptionell.

HUVUDET

?Rycket som knäckte Marit Björgen var inte planerat, Charlotte Kalla fattade beslutet själv när hon kände att tempot var för lågt. Hennes taktiska mognad har ökat och hon känner sin kropp.

Mentalt är hon stark. Hon hanterar pressen genom att prata mycket med förbundskaptenen Magnus Ingesson och sin mentala rådgivare Lars-Erik Sandler. Hon spikar sina egna, realistiska mål – och bortser från vad som skrivs och sägs. Genom samarbetet med managern Keith Karlsson har hon styrt upp och skaffat balans i vardagen när det handlar om intervjuer och sponsoruppdrag.