Nya tekniken ska ge OS-guld

Emil Jönsson om hemliga vapnet: ’Har hittat träffen’

Foto: FOTO: ANDREAS BARDELL
hårdträning I morgon får Emil Jönsson testa sin nya stakning i tävlingssammanhang.
SPORTBLADET

BRUKSVALLARNA. Här är vinkeln som ska ge Sverige OS-guld.

Emil Jönsson har lagt om sin stakteknik inför det utslagsgivande upploppet i Whistler.

– Jag har hittat träffen, det blir som en robottrans man kommer in i, säger sprintåkaren.

Upploppet på sprintbanan i Whistler tar cirka 45 sekunder. Det innebär omkring 60 stavtag med hård mjölksyra. I världscupen brukar målgången ta 24–25 sekunder. Det är med andra ord ett mycket hårt upplopp som kommer att skörda OS-offer.

Emil Jönsson, 24, är beredd. Han har tränat många fler rena stakpass, kört OS-upploppet på rullband – och har lagt om sin stakteknik.

”Har kommit smygande”

– Det har kommit smygande och under det här lägret har det känts riktigt bra, säger han när Sportbladet träffar honom på sista lägret inför helgens världscupsstart.

Hemligheten finns i överkroppens vinkel mot underlaget.

När man står bredvid Emil Jönsson och han drar på med maxstak så förstår man vad han menar.

Så här i text låter vi proffset förklara:

– Träffen är lägre än tidigare, man vill inte hoppa för högt. Om ni såg Björn Lind på OS i Turin, hur han hoppade. Man vill inte lyfta för högt. Jag vill inte hoppa upp och ner, jag vill framåt. Det gäller att ha rätta lutningen på kroppen. Om man kastar sig rakt framåt ska man få i stavarna precis i rätt läge och vara så stark i bålen att du orkar hålla emot. Ju längre fram träffen sitter ju starkare måste du vara.

Ett materialfreak

Östersundsbon som är landslagets materialfreak har förstås ändrat sina stavar för att öka sin stakeffektivitet, precis som han ändrar allt annat material för att vinna tiondelar.

Längre eller kortare stavar?

– Det säger jag inte, men de är bättre.... Jag har kört med samma stavar i tre år men bytt i år.

I går checkade Emil Jönsson och övriga i landslaget in i finska Ruka utanför Kuusamo.

I morgon får han se hur bra staktekniken håller.

FAKTA

SÅ HÄR FUNGERAR JÖNSSONS NYA STAKNING:

Emil Jönsson kastar sig framåt och ligger i luften på backhoppningsvis för att få så mycket kraft framåt som möjligt och därmed glida så långt som möjligt på varje tag. Han har efter videogranskning hittat den exakta vinkeln på överkroppen och var han ska sätta i stavarna och få ”träffen”. Träffar han för långt fram orkar han inte hålla emot med bålen.

Han har nya stavar. De är omgjorda av honom själv för att bli lättare än konkurrenternas men också få pendeln på staven som passar honom bäst. Både handtagen och handremmarna är omsydda av Emil Jönsson.

Målet är att få ut så mycket som möjligt av varje stavtag och att kunna göra om det tekniskt rätt på samma sätt tag efter tag, även när mjölksyran kopplat greppet om musklerna.

Upploppet på OS-sprintbanan består av omkring 45 sekunders stakning, jämfört med normala 24–25 sekunder.