Kallas nya vapen: mentala mantran

Skriver ner rätt tankar inför loppen: ”Det ger trygghet”

Foto: Foto: Andreas Bardell
Tänker rätt Charlotte Kalla har hittat en ny metod för att hantera sina tankar när det känns som värst i spåret. Genom att fokusera på fem mantran håller hon psyket i schack. ”Jag och Magnus (Ingesson, förbundskapten) bestämmer dem kvällen innan.”
SPORTBLADET

Charlotte Kalla har hittat en ny metod att behålla fokus under de hårda världscupsloppen.

Skidstjärnan skriver ner mentala mantran inför varje lopp.

– Det ger mig trygghet, säger hon.

Följde ni Charlotte Kallas avgörande ryck stafetten i världscupspremiären i norska Beitostölen förra helgen?

Det var en imponerande uppvisning i teknik, men också i fysisk och mental styrka.

Att hantera sina tankar och behålla sitt fokus är inte lätt när mjölksyran kopplar sitt grepp om musklerna, vilket Charlotte Kalla upplever som ”att kroppen ska sprängas i bitar”.

Den 22-åriga längdstjärnan har funnit sin metod.

”Smärtan går över”

Hon tänker inför varje lopp ut några, ofta fem, mentala mantran – mentala bilder som hon kan plocka fram under loppet. En del av dem återkommer från tävling till tävling, vissa är nya beroende på banans karaktär, hennes egen form och känsla.

– Vissa tävlingar skriver jag upp vad jag ska tänka på om det kommer upp något negativt. Saker jag ofta har med är att jag vet att jag är stark på slutet, åker vi två varv på en fem kilometersbana vet jag att andra varvet är mitt varv. Det är då de andra börjar tröttna och jag har uthålligheten, säger Charlotte Kalla.

– Sen brukar jag tänka på att smärtan är övergående. När jag kommer i mål kommer det inte att ta många minuter innan den är borta.

Förbundskapten Magnus Ingesson är sedan en tid tillbaka inkopplad och går tillsammans med Charlotte genom hennes mantran inför loppet.

– Jag skriver och går igenom dem med Magnus. Om han är i närheten och ser om jag är övertaggad – eller

inte tillräckligt taggad – så kan han påminna mig om mina mantran. Vi bestämmer dem kvällen innan och det ger mig trygghet, säger Charlotte Kalla.

Fruktar dagens backe

Efter rivstarten i Beitostölen har Charlotte Kalla varit hemma i Östersund och tränat. I morgon väntar 10 km klassisk stil i finska Kuusamo.

Det innebär två utmaningar för Kalla – att åka avslappnat och hitta farten i den klassiska disciplinen och att hantera den svåra utförsbacken i Kuusamo.

Kalla som haft problem med utförsbackarna har inför OS-säsongen provat att satsa lite hårdare utför och känner en större trygghet i den fasen.

Men Kuusamo är speciellt.

– Det är mörkt och dunkelt och tidigt på säsongen. Den backen har jag aldrig lyckats ta så bra, den tycker jag inte om, säger Charlotte Kalla.

Räkna med mental bearbetning inför i morgon.

ARTIKELN HANDLAR OM