Hyllas – av Gunde Svan

Superskräll av Falk – seger i andra VC-starten: ”Overkligt”

Foto: Bildbyrån
Hanna Falk skriker ut sin glädje efter sitt livs första världscupseger.
SPORTBLADET

Hanna Falk, 20, slog till och vann Düsseldorfs världscupsprint i går.

Nu hyllas hon av legendaren Gunde Svan.

– Det är jättekul. Jag förstod redan efter sjundeplatsen i Kuusamo att det kunde gå bra. Hon är ju ännu bättre i fritt, säger Svan.

Gunde Svan.

Hanna Falk hade taktiken klar i Düsseldorf. På den korta banan gällde det att ligga i täten direkt. Och hon snabbstartade i alla heat. I finalen höll hon sedan undan med en tiondel före ryskan Natalia Korosteleva.

– Jag har inte hunnit smälta det. Det kändes overkligt när jag fick reda på att jag vunnit. Jag kände mig stark i finalen så jag gick för seger, säger Hanna Falk.

Gunde tackar Kalla

Tack vare segern tar hon plats i en grupp som ökar hela tiden, svenska kvinnor på prispallen i världscupen. I premiären i Beitostölen klev 23-åriga Anna Haag upp på pallen för första gången när hon blev trea bakom Marit Björgen och Charlotte Kalla.

Det är just Charlotte Kalla som varit katalysatorn bakom de svenska framgångarna menar Gunde Svan.

– Vi har Kalla att tacka för mycket. Det är viktigt att nån går före och visar. De har tränat bra i många år men jag tror att den viktigaste orsaken är självförtroende. Att de andra ser att Kalla har klarat det.

Nu höjs röster om OS, vad säger du om det?

– Många är lite skraja för att skynda på de yngre men nu är hon med i diskussionen. Men jag tycker att det är onödigt att spekulera, hon behöver inte skynda.

”Inspirerande”

Förbundskaptenen Magnus Ingesson håller med Gunde om framtiden för Falk.

– Vi kommer att ta ut OS-truppen 22 december, mer säger jag inte. För Hanna är det viktigt att ta en tävling i taget nu så att vi inte skenar i väg, säger Ingesson.

Falk själv berättar att hon är glad bara att finnas med i diskussionen.

– Det känns inspirerande att vara med och kriga om platserna. Men jag försöker att inte tänka på det. Det är konstigt att ha tankarna där när jag ska fokusera på tävlingarna här, säger Sveriges färskaste världscupsegrare.

FAKTA

Tjejerna som ska ta över

Här är talangerna som åker bäst på damsidan just nu

Hanna Falk, 20

Debut i världscupen förra helgen – stor succé i går när hon vann sprinten i Düsseldorf. Hanna Falk är snabb, stark bra på både klassiskt och skate – och körde helt respektlöst mot sina rutinerade konkurrenter. OS nästa...

Hanna Brodin, 19

Tillhör utvecklingslandslaget. Född 1990. Slog igenom på JVM 2009 då hon tog tre medaljer. Fick en plats på senior-VM där hon debuterade och kom på 38:e plats i 10 km klassisk stil. Bra i både klassiskt och skate.

Lisa Larsen, 19

Har kallats den nya Charlotte Kalla. Också hon född 1990. Tillhör också utvecklingslandslaget. JVM-silver på 5 km fritt i vintras. Har bakgrund både som skidåkare, orienterare och löpare.

ARTIKELN HANDLAR OM