Hon har allt – och ska självklart med till OS

Thorén: Det Hanna Falk gjorde var imponerande, befriande och gav oss hopp igen efter en blek helg i Kuusamo.

Foto: INA FASSBENDER
Hanna Falk bryter mållinjen.
SPORTBLADET

Hanna Falk har allt: en superkropp för sprint, kanske världens bästa start, rätt inställning och ett starkt psyke.

Men gårdagens succé var framförallt en taktisk triumf som planerades i onsdags.

Sveriges nya skidstjärna ska förstås med till OS men låt drömmarna vara sansade – Düsseldorf har väldigt lite att göra med Whistler.

Exakt sex staktag i starten – sedan var greppet om segern kopplat. Att Hanna Falk åkte med kontroll genom alla avgörande heat var ingen slump, hon visste exakt hur hon skulle genomföra sprintloppen.

I onsdags satte hon och Niclas Grön taktiken meter för meter. Niclas Grön, Hannas tränare och förbundskapten för utvecklingslandslaget, hade granskat de senaste årens lopp i den tyska staden och antalet staktag i den avgörande starten var noga utträknade.

Hjärta, hjärna och muskler

Att Hanna Falk höll den taktiska planen ända in över mållinjen i finalen avslöjar en rad andra faktorer som innebär Sverige har fått en ny slags kvinnlig sprintåkare.

Den explosiva 20-åringen har en extremt muskulös kropp. Hon har också en motor – ett hjärta – som klarar av att syresätta den stora muskelmassan vilket innebär att hon även kan hävda sig bra på kortare traditionella distanser.

Den mentala kapaciteten är ytterligare en dimension. Redan i måndags noterade omgivningen att Hanna Falk var påverkad av uppståndelsen efter förra helgens lyckade världscupsdebut (7:a i klassisk sprint) i Kuusamo.

Att hon trots förutsättningarna klarade att prestera på världsklassnivå innebär att det finns en insikt och grundtrygghet inneboende i Hanna Falks själ.

Niclas Grön kallar henne för en okomplicerad pojk-flicka (vilket förstås fick mig att fråga om tjejer är komplicerade generellt...). Om just det är avgörande för att nå världstoppen vet jag inte riktigt, men i går spelade den aspekten ingen roll.

Det Hanna Falk gjorde var imponerande, befriande och gav oss hopp igen efter en blek helg i Kuusamo.

Svårt att inte drömma

Efter sina topprestationer kommer Hanna Falk förstås att få en OS-biljett. Och det ska hon ha.

Hon kommer åka dit med samma respektlösa inställning hon visade med sitt balanserande men smittande leende på startlinjen i finalen i går. Väl i Whistler finns bara en väg för super-Hanna själv och efter i går är det svårt för alla oss andra att inte drömma.

Men kom ihåg att Hanna Falk bara är 20 år och att sprintbanan i Düsseldorf är mycket kortare, flackare och smalare än OS-banan i Whistler. Den individuella sprinten avgörs dessutom i klassisk stil. När dagens lagsprint körs i Düsseldorf är Sveriges troliga OS-åkare Charlotte Kalla och Anna Olsson på hemmaplan.

På herrsidan kunde jag ändå inte låta bli att uppskatta Björn Linds initiativ. Han attackerade i kvartsfinalen, tog sig fram lite väl snävt och kapade staven på köpet. Men visst var det ändå en skymt av den nya, mer aggressiva Lind vi såg? Förutsättningen för en ny OS-framgång.