Norske skidstjärnan riskerar miljonsmäll

Bar ”fel” mössa under tv-intervju

SPORTBLADET

Fel mössa på huvudet kan det stå norska OS-hoppet Petter Northug dyrt. Efter att ha haft på sig en mössa med sin privata sponsor under en landslagsintervju i tv riskerar han nu att bli av ett med miljonkontrakt, och bötfällas med en månadslön av det norska skidförbundet.

Foto: AP

I snön är Petter Northug i fortsatt toppform. Norrmannen, som under de senaste åren fullständigt krossat såväl svenskar, italienare som ryssar i ett otal spurtduelller, kom i helgen etta och tvåa när de norska längdskidåkarna körde igång tävlingssäsongen.

Men utanför skidspåret har han det desto jobbigare. Ett privat sponsoravtal med energidryckstillverkaren Red Bull ställer till det för Northug, som dessutom i helgen vägrade ha på sig en mössa med förbundets sponsorer när han intervjuades i tv. I stället tog han på sig en mössa med reklam för energidryckstillverkaren.

Han riskerar nu att bötfällas med en månadslön av det norska förbundet. Än värre är att förbundets sponsorer inte vill synas tillsammans med Northugs privata sponsor.

– Skidförbundets sponsorer stoppar ju inga andra avtal, men här är det snack om att värderingar som några av dem kanske önskar att Team Northug skulle fundera över, säger landslagets sportchef Åke Skinstad till NRK.

Satt i krismöte

Northugs stab ska i helgen ha suttit i hemliga krismöten och det spekuleras i att han tvingas säga upp sponsoravtalet - som heller ännu inte godkänts av det norska skidförbundet.

– På grund av de många reaktioner vi fått från vänner och bekanta inom näringslivet så har vi bestämt oss för att på nytt gå igenom avtalet och se om det är något vi missat eller borde gjort annorlunda, säger Terje Julusmoen, Northugs sponsoransvarige.

Northug själv har tidigare sagt att han inte har några problem med att synas med det här företaget. När ämnet i går återigen blev aktuellt blev han enligt VG vansinnig. Han skulle egentligen ha varit med på ett sponsorevent efter tävlingarna, men valde i sista stund att ställa in.