”Jag är med och slåss om OS-platserna”

Stjärnskottet Hanna Falk om sin succé och idolen Kalla

Foto: Andy Mueller
SPORTBLADET

DAVOS. I ett enskilt samtal i söndags uppmanade förbundskaptenen Magnus Ingesson Hanna Falk att inte dras med i all uppståndelse.

Succétjejen lyssnade – och tänker på OS lagom mycket.

– Men jag är inte blind utan inser att jag är med och slåss om platserna, säger hon till Sportblad­et.

Stora vackra flingor faller tungt i Davos. Den klassiska skidorten är en vinteridyll, alltså en drömmiljö för ett nytt kapitel i succésagan om Hanna Falk, 20.

Efter segern och andraplatsen i Düsseldorf väntar ännu ett sprintlopp i morgon.

Ingesson imponerad

Det är skillnad mot stadsloppet i Tyskland: en tuffare och längre bana, högre höjd och det finns många anledningar till att skruva ner förväntningarna på Hanna Falk.

Själv gör hon det inte.

– Folk pratar bara om korta banor, men jag åker gärna längre banor också. Jag tror att jag har uthålligheten. Det gick bra i Kuusamo, det var en tuff bana, säger hon.

Hon talar i ord, men det är framförallt den intensiva blicken som säger något.

Magnus Ingesson, damernas förbundskapten, är imponerad av det lugn och den mentala styrka Hanna Falk utstrålar.

”Är väldigt mentalt stark”

– Det har kommit upp att jag är väldigt mentalt stark. Jag håller med?...?, säger Hanna med ett leende. Det är många bitar med i det, som att hantera press och nervositet. Hade jag kommit ut första gången och varit hispig så hade jag inte kunnat klara det så bra. Jag tänker inte på vad de andra kan göra utan bara på vad jag kan göra.

Hon gick ut skidgymnasiet i våras och bestämde sig för att skippa studier och jobb för att satsa helhjärtat på skidåkningen.

Belöningen kom fort.

– Jag har känt mig snabb på träningarna och nu fick jag se att det räckte rätt långt. Jag var väldigt förvånad själv?...

Du är en del av Skidsveriges girlpower – Team skidtunnel – ett nybildat lag på sex kvinnliga åkare. Vad betyder det för dig?

– Det har betytt mycket, det har varit en väldigt rolig grej att vara en del av Sveriges första tjejteam. Det är utvecklande på många sätt, inte bara kring skidåkningen utan på det personliga och mentala planet. Att ha vänner som man kan umgås med och få stöd av.

Du har kanske världens snabb­aste start, hur har du utvecklat den?

– Det är ingen slump att jag är bra i starten, jag har tränat mycket på det. Både på skidor, men också en del med löpning och spänsthopp för att få ut så mycket kraft som möjligt. Sen en del explosiva övningar med medicinboll.

Inspirerats av Kalla

Efter teamsprinten i söndags sa Hanna Falk att hon gärna kör just den distansen tillsammans med Charlotte Kalla i OS. På söndag får hon en chans att mäta sig med Sveriges skidstjärna nummer ett.

– Jag har sett upp till Charlotte mycket. Hennes glädje och vilja att bli bra och att hon har lyckats har inspirerat mig, säger Hanna Falk.