Landslagstränaren skadad efter fall

Sprintlandslaget störs inför OS

SPORTBLADET

Tränaren Arild Monsen tvingas lämna herrsprintlandslaget till i januari.

Han föll illa i Davos och måste opereras.

Monsen, 46, föll olyckligt i en slalombacke på måndagen. Norrmannen slog axeln ur led och ådrog sig en ledkapselskada med mindre fraktur.

– Arild flygs hem till Norge under tisdagen och kommer att opereras inom kort i Oslo. Han blir troligen borta från sprintlaget till i mitten av januari, säger herrlagets förbundskapten Joakim Abrahamsson till skidförbundets hemsida.

Påkörd i uppförsbacke

Motgångarna duggar tätt just nu för längdåkarna.

I söndagens sprint blev Anna Olsson påkörd i en utförsbacke och fick en ligamentskada i leden mellan höger nyckelben och skulderblad.

Arild Monsen skadade sig när han kopplade av med slalomåkning tillsammans med Marcus Hellner och Robin Bryntesson när längdlandslaget hade vilodag.

Plötsligt ramlade norrmannen i hög fart, landade illa och fick hjälpas från backen av Hellner och Bryntesson och fördes till sjukhuset i Davos där han röntgades.

– Arild har ådragit sig en ledkapselskada som gör att leden blir ostabil och axeln lätt hoppar ur led. Det är en mindre fraktur. Han kommer att opereras i Oslo där tjänstgörande ortoped får ge besked om hur allvarlig skadan är och vilken läkningstid och rehabilitering som krävs, säger landslagsläkaren Magnus Dyborn.

Ingesson tar över

– Det som hänt är olyckligt och mycket tråkigt, men vi har en tajt organisation där det är en för alla, alla för en. Jag och damernas förbundskapten Magnus Ingesson tar över Arilds uppgifter ute på fältet tills det att Arild är på benen igen, säger Joakim Abrahamsson.

Monsen kommer att kunna hålla i delar av arbetet med sprintherrarna på hemmaplan i Molde.

– Det administrativa arbetet och de dagliga åkarkontakterna släpper han inte för det här. Vi kommer givetvis att sakna Arild i Rogla till helgen och i Tour de Ski första veckan i januari, men vi tror och hoppas att han är tillbaka med sin glöd och energi till Otepää-tävlingarna i Estland 16-17 januari, säger Joakim Abrahamsson.