Han blir ny tränare för OS-stjärnorna

Magnus Ingesson trappar ned – Rikard Grip blir ny förbundskapten: ”En jättebra lösning”

SPORTBLADET

OS-stjärnorna Charlotte Kalla och Anna Haag får ny förbundskapten.

Rikard Grip, 29, från Månkarbo tar över efter Magnus Ingesson som får en ny roll.

– Jag behöver växla ner lite, men brinner fortfarande för att vara landslagstränare. Min nya roll som resurstränare passar perfekt för mig nu! säger Magnus Ingesson.

Foto: ANDREAS BARDELL
Kalla & Haag under OS.

OS i Kanada blev en stor framgång för svenska längdlandslaget med bland annat guld för Charlotte Kalla, Marcus Hellner, stafettlaget och ett par silver och brons.

Bakom landslaget finns ett stort team som tillsammans jobbat mot OS i flera år.

Efter säsongen gick kontrakten med förbundskaptenerna Joakim Abrahamsson och Magnus Ingesson ut och diskussionerna om framtiden har pågått.

Fortsätter – som mentor

Målet har varit att behålla båda, men Svenska skidförbundets längdchef Hans-Eric Schultz har varit medveten om att tvåbarnspappan Magnus Ingesson behöver dra ner på tempot.

Lösningen har blivit att Ingesson fortsätter som mentor och resurstränare och att Rikard Grip tar över. Detta meddelar Svenska skidförbundet i ett pressmeddelande.

- Vi är mycket nöjda med att ha fått nyckelpersonerna på plats i landslagspusslet som totalt omfattar närmare 40 bitar. För förbundskaptenerna och vallningschefen Larry Poromaa handlar det om fyraårsavtal, säger Hans-Eric Schultz i pressmeddelandet.

Rikard Grip har varit elitåkare på hög nationell nivå, han var resurstränare i landslaget den här säsongen.

-Jag känner mig hedrad av att ha fått förtroendet att leda damlaget. Spännande! Det blir en stor utmaning, men jag känner mig mogen att ta steget fullt ut som förbundskapten. Vi har ett ungt, framgångsrikt lag i balans och med stor utvecklingspotential. Arbetsmiljön är den bästa tänkbara och min ledarskaps- och träningsfilosofi stämmer gott överens med den som Magnus Ingesson och Joakim Abrahamsson praktiserat de senaste åren. Jag vet att samarbetet med dem fungerar bra och att vi ställer upp för varandra i med och motgång, säger Rikard Grip.

Det stora målet för skidstjärnorna nästa år är VM i Norge.

Kalla: Jättebra

Charlotte Kalla hade gärna haft Magnus Ingesson kvar, men tror på lösningen med Rikard Grip som ny förbundskapten.

– Han var med när det var skarpt läge under OS, det betyder mycket, säger hon till Sportbladet.

Charlotte Kalla kom hem med ett guld och ett silver från OS.

En av de stora anledningarna till hennes utveckling är Magnus Ingesson, hennes personliga tränare och damernas förbundskapten.

Men nu slutar Magnus Ingesson som förbundskapten, Rikard Grip som tidigare varit resurstränare i skidlandslaget tar över.

Charlotte Kalla har full respekt och förståelse för att Magnus Ingesson behöver ägna mer tid åt sin familj och han fortsätter i en ny roll, som resurstränare för landslaget.

– Jag tror att detta blir en jättebra lösning, säger hon.

Hur skulle du beskriva Rikard Grip?

– Jag har inte haft honom som tränare så vi har inte haft så mycket kontakt. Men vad jag uppfattat det är han väldigt lyhörd och ödmjuk inför sin uppgift. Han har samma filosofi och värderingar som Jocke (Abrahamsson, herrarnas förbundskapten) och det betyder mycket, säger Charlotte Kalla.

Magnus Ingesson finnns ändå kvar i organisationen och han är Charlotte Kallas personliga tränare på hemmaplan.

– Det betyder massvis, jösses. Magnus stöd betyder mycket för mig. Nu kommer han inte att finnas där på läger och tävlingar så vi måste få tillfällen att träffas mellan dem, Charlotte Kalla.

För herrlandslaget fortsätter Joakim Abrahamsson som förbundskapten.

ARTIKELN HANDLAR OM