Ny förbundskapten – nu måste Kalla lära sig stå på egna ben

Foto: Foto: Andreas Bardell
Nära relation Magnus Ingesson har varit otroligt viktig för Charlotte Kalla.
SPORTBLADET

Magnus Ingesson slutar som förbundskapten för damlandslaget i skidor.

Störst konsekvenser får det för lagets stora stjärna Charlotte Kalla.

Den 22-åriga guldmedaljören måste nu lära sig att stå på egna ben i landslagssammanhang.

Om Charlotte Kalla skulle hacka isär sitt OS-guld och skicka ena hälften någonstans skulle hon adressera paketet till poliskonstapel Ingesson i Piteå.

Exakt hur stor del som Magnus Ingesson haft i Charlottes OS-seger är omöjligt att säga, men hälften känns i underkant.

Jag tror att Charlotte Kalla inte tagit det där guldet på 10 km fritt om inte det varit för Magnus Ingesson.

Följ med mig till Whistler, så förstår ni vad jag menar.

Dagen före premiärloppet på OS, Charlotte Kallas största individuella guldchans, körde de ett varv på banan tillsammans. Så har rutinerna varit inför varje lopp i vinter.

Charlotte Kalla åker först, Magnus Ingesson efter för att läsa av – när tappar hon frekvensen, hur långt orkar hon på treans växel, hur mår hon?

I en av de långa backarna kroknar Magnus Ingesson (OS-åtta 2002).

Efteråt står de tillsammans inne på stadion och pratar. Magnus Ingesson hänger på sina stavar och berättar om hur tungt det var.

Charlotte Kalla är i sitt livs form och vet att kan hon knäcka Magnus Ingesson i de tuffa stigningarna har hon Marit Björgen bakom sig i loppet.

Jag vet inte om Magnus Ingesson överdrev lite för den psykologiska effekten, men oavsett hade han sett till att Charlotte Kalla fått den bästa formtoppningen och den bästa självkänslan inför sitt stora mästerskapsrace.

En speciell relation

Charlotte Kalla och förbundskaptenen har haft och kommer att ha en mycket speciell och nära relation. Jag satt och talade med Magnus Ingesson om detta dagarna före OS. Han sa att han kan läsa Charlotte som en öppen bok, att han med en blick kan se hur hon mår. Han vet när hon behöver ett uppmuntrande ord eller öka intensiteten i träningspassen.

Magnus berättade att han ibland får veta saker om åkarna som han kanske egentligen inte borde veta, men som kommer fram när man lever i en så nära vardag. Och för många tjejer är harmonin extra viktig för resultatet.

Jag undrade om det någon gång fanns avundsjuka från de andra tjejerna, han spenderade trots allt väldigt mycket tid med Charlotte.

Då skruvade Magnus Ingesson på sig lite. Han poängterade att han inte upplevt det och med tanke på den glädje och de resultat som Anna Haag och de andra levererat så kan det aldrig varit ett problem.

En ny tuff utmaning

Magnus Ingesson kommer att fortsätta som indiviudell tränare för Charlotte Kalla, Anna Haag och Magdalena Pajala så relationen lever vidare och utvecklas. Charlotte ska tillsammans med Magnus lägga upp säsongsplaneringen inom kort och den 3 maj startar hon om träningen.

Men under de många och långa landslagssamlingarna inför världscupen och VM i Oslo nästa år får Charlotte Kalla klara sig utan sitt mentala bollplank, sin extrapappa, sin vän och storebror.

Landslagslivet kommer innebära en ny tuff utmaning för Sveriges skiddrottning – hon måste stå på egna ben.

Att Svenska skidförbundets längdchef Hans-Eric Schultz väljer att låta Magnus Ingesson bli mentor till den nye förbundskaptenen Rikard Grip, 29, är ingen tillfällighet.