Falun får skid-VM 2015

SPORTBLADET

– Vi ses i Falun!

Med de orden avslutade Emil Jönsson i tisdags den svenska presentationen inför valet av VM-värd 2015.

Den svenska sprintstjärnan fick rätt.

Foto: FOTO: ANDREAS BARDELL
Emil Jönsson.

När beskedet kom att Falun får arrangera skid-VM 2015 på torsdagskvällen var Emil Jönsson och hans sambo Anna Haag ute på ett träningspass på rullskidor hemma i Östersund.

Falun ligger bra till för landslagsparet annars – mitt emellan Anna Haags Orsa och Emil Jönsson Årsunda.

– Så jäkla kul, säger Anna Haag till TT.

– Alla gånger man har åkte förbi Falun och tänkt att det skulle vara så roligt med ett VM där.

Det var i tisdags som Haag, Jönsson och Charlotte Kalla fanns med vid presentationen av Falun inför Internationella skidförbundets (Fis) styrelse vid kongressen i Antalya, Turkiet.

Ett lyckat drag.

– Det märktes att Fis council gillade att vi var med. Vi repeterade dagen innan och fick olika saker att prata om. Jag fick säga att jag såg fram mot ett VM på hemmabana, säger Haag.

– Emil avslutade med att säga att "Vi ses i Falun".

Falun har fallit förut i försöken att få ett fjärde VM. Och segern var ytterst knapp när det till slut lyckades. Av de tre konkurrenterna var det Lahtis som utmanade hårdast. Oberstdorf föll bort i första röstningsomgången, Zakopane i den andra. I den slutliga nordiska duellen fick Falun åtta röster, Lahtis sju.

– Kombinationen av ett bra koncept, en lång tradition med väl genomförda tävlingar och att de lyssnade på argumentet att det 2015 blir 22 år sedan vi hade VM var nog det som avgjorde, säger Svenska skidförbundets ordförande Mats Årjes till TT.

– Vi visste att akilleshälen var vår tunna position i backhoppning. Det är väldigt stort internationellt, men vi försökte vända det till att ett VM kan bli injektionen som svensk backhoppning behöver.

Någon budget för VM 2015 är ännu inte framtagen. Och det mest akuta, att lyfta backanläggningen i Lugnets skidstadion till internationellt snitt, finns ännu inga slutliga beslut om.

– Med automatik kommer vi att få världscuptävlingar i backe också före VM.

– Det finns inga tekniska problem med att uppgradera backanläggningen, men hur det blir i slutändan vet jag inte, säger Mats Årjes.

Det blir fjärde gången som Falun arrangerar världsmästerskapen i skidor. Tidigare VM i Falun var 1954, 1974 och 1993. Dessutom var Sollefteå VM-värd 1934.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM