Fis hotar att stänga ute Ryssland

SPORTBLADET

Mer än en miljon i minskade bidrag.

Hot om utestängning från allt tävlande i fyra år.

Internationella skidförbundet (Fis) tar i med hårdhandskarna mot dopningen i rysk skidåkning.

Foto: FOTO: AP
Julia Tjepalova.

Det var vid kongressen i Antalya, Turkiet, som Fis presenterade sina sanktioner riktade mot ett enda land. Bakgrunden är alla dopningsfall inom rysk skidåkning de senaste åren.

Tre bestraffningar är redan bestämda:

Hälften av Fis årliga bidrag till Ryssland dras – motsvarande 1,2 miljoner kronor.

Fis riktar "en stark rekommendation" att en ny grupp ledare och tränare som inte kopplas ihop med dopning ska installeras i landslaget.

Fis kräver också att Anatolij Tjepalov, tränare till Julia Tjepalova och Sergej Sjirjajev, samt tränare och medicinsk personal till de aktiva Jevgenij Dementiev, Natalia Matvejeva och Nina Rysina, omedelbart fråntas sina uppgifter.

– Fis gick ganska hårt åt Österrike efter Turin-OS, men så här skarpt har de nog aldrig gått fram mot en nation tidigare, säger den svenske förbundskaptenen Joakim Abrahamsson till TT.

– Det beror väl på att Ryssland haft så många fall. De är otroligt synd om det går systematik i det hela. De har ju haft fall i friidrott och skidskytte också.

Fis vill att Ryssland senast den 1 november i år ska rapportera hur antidopningsarbetet framskrider. Om inte Fis regler följs väntar ytterligare sanktioner.

Bland annat hotar Fis med att stänga av Ryssland från allt tävlande i fyra år – noterbart är att nästa vinter-OS avgörs i ryska Sotji i februari 2014.

Återstoden av Fis ekonomiska bidrag, 1,2 miljoner kronor, dras också in

Man fråntas också rätten att verka i Fis och delta i Fis-tävlingar.

Under åren 2007–2009 har sju ryska skidåkare åkt fast för dopning internationellt. På nationell nivå har ytterligare fem aktiva lämnat positiva dopningsprov.

– Våra åkare tycker att Fis skulle ha kunnat genomföra fler tester. Men de har nog blivit mer selektiva i testandet och har en god blodbild på alla åkare vid det här laget, säger Abrahamsson.

– Och svenska åkare testas också. Vid vårt första landslagsläger i Orsa i maj testades de flesta, och det var både blod- och urintester.

TT