Northug: Vem är Gunde?

Norska stjärnans nya hån – går till attack mot Svan

SPORTBLADET

Det skulle bli slutet på årets mest infekterade längdskidsgräl.

I stället växlar norrmannen Petter Northug, i en intervju med Choice Magazine, mellan att håna och skratta åt Gunde Svan:

– Jag har aldrig sett honom åka skidor och jag bryr mig ingenting om vad han säger. Vem är Gunde Svan?

Foto: Foto: SCANPIX
skrattar Petter Northug gillar inte att Gunde Svan uttalar sig om honom. ”Jag måste faktiskt skratta åt folk som uttalar sig om saker de inte har med att göra,” säger Northug i Choice Magazine.

Känslorna vägrar svalna.

På flyget hem från OS i Vancouver kunde Petter Northug se tillbaka på två guld, ett silver – och ett stormigt ordkrig med en av svensk skidåknings största. Tidningarna var slagfältet, de elaka citaten var vapnen som användes.

”Han hade gjort bort sig förr, hoppas han gör det igen”, hade Gunde sagt inför femmilen.

”Gunde hade inte haft en chans mot mig. Jag hade spurtat ner honom”, hade Northug svarat efter segern där.

Strippor och bilar

När Petter Northug nu talar ut i Choice Magazine fladdrar samtalet förbi strippor, Las Vegas och snabba bilar. Och fastnar vid den 48-årige dalmasen.

– Folk omkring mig vet att jag varken hör eller läser vad som sägs och skrivs, så det mesta går under radarn egentligen. Det svider kanske lite för Gunde Svan att höra, men så är det. Om folk tror att de kan kommunicera med mig genom media har de liksom missat något, säger Northug.

”Barntävling”

Svan kritiserade huvudsakligen Northug för att vara osportslig, som de gånger då han inte bara vann utan också tryckte ner världseliten genom att kalla loppet för rena barntävlingen. Northug slår ifrån sig och lyckas i ett citat både håna Svan och lova att aldrig håna någon:

– När jag blir lika gammal som Gunde Svan, om längdskidåkning fortsätter att utvecklas och det kommer idrottsprofiler som media vräker sig över, så kommer jag aldrig säga något negativt om någon. Jag förstår inte varför människor har ett behov av det. Det är ingen som har tvingat Gunde Svan att uttala sig. Jag måste faktiskt skratta åt folk som uttalar sig om saker de inte har med att göra, och Gunde Svan är en av dem.

Påhoppet

På frågan om Northug någon gång blir sugen på att ”sätta dit” Svan försöker norrmannen i stället sätta punkt för allt. Det slutar i normmannens hittills värsta påhopp på den svenske legendaren:

– Låt mig svara på den där Gunde Svan-saken en gång för alla. Det är ganska enkelt. Jag har aldrig sett honom åka skidor och jag bryr mig ingenting om vad han säger. Vem är Gunde Svan?

FAKTA

DET STORA SKIDBRÅKET – HÄR ÄR BAKGRUNDEN

2007 korsade Northug mållinjen först i Sapporo-VM och nervärderade samtidigt motståndarna genom att ropa ut ”barneskirenn!” (”barnskidåkning!”). Flera gånger senare har norrmannen upprepat det kaxiga utspelet.

När Northug startade Vancouver-OS svagt vände Gunde Svan attityden mot norrmannen. ”Varje gång han får en motgång blir det svårare att vara så kaxig. Nu fick han en till” sa Svan efter det svenska stafettguldet.

Northug bröt staven i jaktstarten, då drog Svan upp barneskirenn-citatet: ”Det retade mig nåt fruktansvärt. Han kastar ju sten i glashus och det får han äta upp förr eller senare. Det här var en av gångerna” sa Svan.

Northug spurtade hem femmilen och förtydligade att inte ens en formtoppad Svan under sin aktiva tid hade slagit honom. ”Gunde hade inte haft en chans mot mig. Jag hade spurtat ner honom” sa Northug. Gundes svar kom dagen efter: ”Han måste bli mer ödmjuk om han ska bli lika folkkär som Björn Dählie”.

ARTIKELN HANDLAR OM