Så har du inte sett Petter Northug förr

Norske stjärnan om skandalbilderna, sin bad boy-image och Hellnerkampen

1 av 4
SPORTBLADET

LAS VEGAS. En enkel bondpojk från Meråker eller en jetsetlirare?

Här är bilderna som späder på myten kring Petter Northug.

Sportbladet for till spelparadiset Las Vegas och lät skidstjärnan tala ut om sin image som längd­åkningens bad boy.

– Det var kul att ta bilderna, men det är verkligen inte jag sådan som jag är, säger han.

Solen skiner och utanför glasrutan i loungen där vi sitter fylls solstolarna av turister. Hettan är tryckande och det finns stolar och bord i en liten bassäng, så man kan ligga och svalka sig, sola och dricka samtidigt.

Inne i Palms Casino Resort är dagsljuset utestängt. Där pågår spelen kring poker-borden och spelmaskinerna utan stopp.

Las Vegas är väldigt mycket av allt.

– Staden är en upplevelse som är spännande i sig, men det bästa är komma till en stor plats att man bara drunknar i massorna. Ingen vet vem du är och man kan bara gå omkring, bara vara, slappa och mysa.

Så är det inte i Norge förstås?

– Nej, det har blivit svårt, men jag tacklar det bra. Antingen är jag hemma i Meråker och där känner jag nästan alla eller så bor jag i Trondheim som är en stor stad där kan jag vara ganska anonym, säger Petter Northug.

Den norska skidstjärnan, OS-kungen och världscupsvinnaren, är avslappnad. Han ler ofta och den avskärmande uppsynen han ofta har under tävlingssäsongen existerar inte.

Från nedsjunken till lysande

Jag minns presskonferensen inför världscupssäsongen i Beitostölen när Petter Northugs val av sponsor (Red Bull) hade lett till ett storbråk i Norge. Då satt han nedsjunken och tittade under lugg.

Nu glänser han.

OS-succén har givit Petter Northug ett nytt lugn.

– Det var ett väldigt tryck inför OS, det var en befrielse att komma hem med fyra medaljer, det var egentligen över all förväntan vad folk krävde. Det är inte enkelt att lyckas, man har så få möjligheter, det är ett OS vart fjärde år. Det största man kan göra är att bli individuell olympisk mästare och när man väl klarat det så är det lättare att finna ro, man blir tryggare med det som man gör och man blir mer komfortabel, säger han.

I skidspåren är Petter Northug en självsäker vinnarskalle.

Han sticker ut och tar plats och hyllas av många för att han sätter färg på längdskidsporten.

Under sin jipporesa till Las Vegas, där hans ena sponsor har köpt honom en plats i poker-VM, har Petter Northug hunnit köra cabriolet på The Srip den 4 juli med norsk tv, åka limousin med Sportbladet och äta middag på lyxrestaurang.

Jon Olsson gjorde honom sällskap

Han tackar inte nej till att bygga bilden av honom som jetsetkille.

Tidigare i vår ställde han upp på vågade bilder på en lyxbåt med topplessmodeller för det norska magasinet Choice. Petter Northug beskrivs i artikeln som längd­sportens bad boy. Med på båten var också den svenska skidåkaren Jon Olsson, friåkningsstjärnan, som enligt texten i Choise dricker champagne till frukost.

Petter ler lite försynt när jag frågar honom om bilderna.

Vad tyckte du om bilderna själv?

– Jag har inte sett dem själv.

Va, har du verkligen inte?

– Äh, nej?…?Men jag tror att de var bra, han som tog bilderna var väldigt nöjd.

Vilka reaktioner har du fått på bilderna?

– De har varit bra, jag tror att det flesta förstått att det var en fotosession och att tanken med dem var att det skulle kännas som paparazzibilder, att intrycket skulle vara sådant. Det jag minns mest var att det var kul och vara ute och köra båt en dag.

Visste du om upplägget inför fotograferingen?

– Ja, jag fick reda på det ett par dagar tidigare. Vi förstod att de skulle ha med damer och att det skulle vara sådana bilder.

Är du inte orolig för hur bilden av dig uppfattas?

– Nej det är ju meningen att en sådan fotosession ska sticka ut och vara något utöver det vanliga.

Ligger bilderna nära den riktiga Petter?

– Det gör de verkligen inte det (stort skratt). Det är långt ifrån mig, det var en situation som jag inte brukar vara i.

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Jag är en lugn person. Mitt liv består av att träna, vila och sova. Jag lever inte ett A4-liv i jämförelse med andra, det blir mycket träning och förbedelse så när man väl får chansen att göra något annat tror jag det är superviktigt för mentaliteten att göra det. Jag gillar att göra andra saker utanför träningslivet. Och det är inte många gånger man får vara med om saker som det där.

Var det kul?

– Ja, det var väldigt kul. Det var fint väder och det var skickliga de som var med.

Under resan till Las Vegas finns Petter Northugs flickvän Rachel Nordtömme vid hans sida. De tar vara på möjligheten att få några timmars semester tillsammans.

Det är svårt att få till vardagen.

– Det är viktigt, vi får mindre tid tillsammans än vanliga par och här får vi njuta av att vara ihop, säger Rachel som själv är friidrottare.

Petter odlar sin playboy-myt, vad tyckte du om bilderna?

– Det är bara en fotografering, ett jobb. Det är när jag får frågor om det är slut mellan mig och Petter som det inte är inte kul. Men jag har lärt mig att strunta i det. När det läggs fram som att Petter är ute och lever livet med lättklädda damer på en båt så var det två timmar av vår semester som han var där. Petter har en spännande personlighet, det finns många slätstrukna längdåkare så när det kommer någon som sticker ut får han uppmärksamhet, säger Rachel och säger i samma andetag:

– Folk är lite desperata kring honom. Det är en del svenska tjejer som är lite på...

Hur viktigt är det för längdskidåkningen att ha en profil som du Petter?

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, jag tänker inte så mycket på det. Jag försöker bara vara mig själv. Om tidningarna har lust att bygga det så här så är jag med. Men det viktigaste för mig kommer alltid att vara att åka skidor fort. Jag känner att jag har många som står bakom mig, som vill att det ska gå bra.

– Jag har sponsorer som sticker ut mer förhållande till vad många andra gör. Men har ett gott förhållande till dem och kan stå för vad de gör och har inga problem med det. Jag tror att reaktionerna blir stora för att det är vår nationalsport, hade jag varit svensk hade inte reaktionerna varit stora.

Uppfattar du det som att många retar sig på dig för att du sticker ut?

– Nej, så känner jag det inte. Jag tror att de flesta bara tycker att det är kul.

Du har fått kritik i Norge för du är med i poker-VM och mamma May var orolig när du skulle till Las Vegas?

– Hon var mest orolig för Tomas, bror min, han är ju yngsteman och hon ville att jag skulle se till honom så han inte hamnade i fel sällskap. Men jag ringt till henne och sagt att vi har det bra och att han överlever?…

Din far John har tagit ledigt det kommande VM-året för att hjälpa dig som manager, Vad betyder det?

– Det betyder väldigt mycket, han hjälper även Tomas som är på väg upp en del. Det är så otroligt mycket förfrågningar så att ha någon som hjälper till med det passar utmärkt.

John Northug har i en intervju med VG sagt att han tackar nej till väldigt mycket, att du inte får bli som ett blinkande neonljus som far omkring överallt.

– Han säger nej till otroligt mycket varje dag. Han säger nej till det mesta faktiskt. Jag får inte veta vad det är för förfrågningar, han kan inte berätta om allt.

Vilken är den sjukaste förfrågan du fått?

– Det är folk som vill ha en med på sin 50-årsdag eller på bröllop... Jag hade kunnat resa runt hela året och bjuda på show, men det går ju inte.

Du är väldigt populär i Sverige, hur kommer det sig tror du?

– Jag vet inte (nu ler Petter igen)...

Men du märker av det?

– Ja, jag märkte av det när jag var i Stockholm, det var lite överraskande. Det var många som ville prata med mig. Men jag tycker är det fint att folk tycker så. Det blir lite samma sak för Marcus (Hellner) i Norge, för längdskidor är så stort där. Jag tror att det är viktigt att vi har lite dueller, så blir det spännande. En norsk-svensk duell är mycket mer spännande än en norsk-finsk duell. Det är grannkriget.

Det är nästan större i Norge än i Sverige?

– Ja, jag tror det. Kampen mot grannen är väldigt viktigt för folket i Norge.

Duellen med Hellner är ”flott”

Norrmannen är nöjd med att ha den svenska OS-guldmedaljören Marcus Hellner med sig i Las Vegas. De har duellerat i poker och på rullskidor och tränat tillsammans i veckan.

– Vår duell är så stor i Norge att Marcus är väldigt känd. Det är flott att ha honom med här, säger Petter.

Du slänger ur dig en och annan kommentar mot dina svenska konkurrenter. Hur mycket är det för att trigga dig själv?

– Ja, det utspelen i media är för att ge mig skärpa och göra mig vaken. Då sätter det press på dem istället för på mig och det ger mig mer skärpa.

Vi i svensk media hjälper gärna till som du märkt. När du säger något går vi och ber de svenska åkarna om en kommentar?

– Ja, det är bra för mig...

Då får vi sluta med det, vi vill ju också ha lite medaljer i VM.

– Hm...

Vad vinner du allra helst på VM?

– Femmilen skulle vara stort men när vi har VM på hemma­plan vore det enormt kul att ta stafetten. Sverige tog stafetten förra gången, men nu har vi hemmabana.