”Var trött och urladdad...”

Efter succén – nu har Haag fått ny energi: Blivit några monsterpass

Foto: Foto: PRIVAT
Anna Haag på en av sina träningsrundor i sommar. Anna Haag (till höger) tog två silver i OS, i lagsprinten med Charlotte Kalla och i dubbeljakten. MOT NYA MEDALJER Anna Haag siktar på nya framgångar i skidspåret i vinter. I sommar har hon bland annat laddat upp i Grövelsjön.
SPORTBLADET

Efter dundersuccén i OS. Nu tar Anna Haag nya tag och har siktet inställt på både Tour de Ski och VM.

Vilket innebär en säsong med ett fullspäckat tävlingsschema.

– När säsongen är i gång då är det bara att köra.

Anna Haag åkte till OS som ganska okänd för den breda massan och kom hem folkkär och med två silvermedaljer runt halsen. Tiden direkt efter var omtumlande för en utmattad dubbel OS-silvermedaljör.

– Jag var så trött och urladdad så jag ville bara sätta mig i en stuga i fjällen och ta det lugnt.

Men tröttheten lade sig och Anna Haag kunde uppskatta alla gratulationer, även om hon fortfarande inte har kunnat smälta vad hon ställde till med under OS.

– Det kommer nog ta flera år. Jag kan tänka på att det var en rolig upplevelse och att det var roligt att få till det just där, men att det var OS-medaljer det kommer man nog inte förstå förrän den dagen man slutar.

I slutet av förra säsongen drogs Haag med problem orsakade av en nerv som var i kläm. Men det är ingenting som stört uppladdningen.

Det gjordes massa kollar och roten till problemet låg i hållningen och musklerna, så efter ett omgjort styrkeprogram har det inte varit några problem.

– Jag har kunnat köra på som vanligt och det känns jättebra.

Haags enda bakslag kom i förra veckan när hon drabbades av en förkylning och tvingades till fem dagas vila.

– Det var nog kroppen som sa i från. Den behövde vila.

”Riktigt kul”

Annars har hennes försäsong flutit på som vanligt och de där dagarna i fjällen som hon längtade efter direkt efter OS har hon fått. Men nu i form av träningspass tillsammans med sambon Emil Jönsson.

– Det är riktigt kul att byta terräng. Man blir lite less när man springer samma slinga hela tiden.

Har det blivit några riktiga monsterpass där uppe då?

– Det gör vi väl alltid. Man måste ju tänja på gränserna. Men det är riktigt kul att kunna träna tillsammans, säger Haag som inte är en sådan stor naturmänniska som man kan tro.

– Man är nog en utemänniska när man är skidåkare, men jag kan tycka om att bara sitta inne också. Det är mer Emil som drar ut mig. När han vill tända en eld då är det bara följa med.

Längtar redan

Efter månader av stenhård träning har Haag börjat längta efter säsongsstarten.

– Det är skönt att det är ett tag kvar så man hinner träna lite mer, men jag längtar lite efter att få dra på mig tävlingsdressen och nummerlappen och börja köra. Det blir en spännande säsong.

Och hon kommer att få dra på sig den där nummerlappen otaliga gånger i vinter när hon går in en tävlingstät säsong med både VM och Tour de Ski.

– Det blir tufft att hinna med. När det kommer i gång är det bara att köra. Det finns ingen bättre träning än att tävla. Då ställs allt på sin spets, säger Anna.

FAKTA

SÅ ÄR LÄGET FÖR SVENSKA OS-HJÄLTARNA

OS-facit:

Marcus Hellner

Förutom duellen mot Nothug i Las Vegas tränar han som vanligt stenhårt hemma i Gällivare. Han har riktat in sig mer på klassisk stil. Kom tvåa på Toppidrottsveckan i Norge så formen verkar vara bra.

Johan Olsson

Tog ett stort kliv i fri stil i fjol. Har gjort bra i från sig på den norska toppidrottsveckan. Träningen bedrivs i Östersund och med landslaget under lägerperioder.

Charlotte Kalla

Har ökat träningsdosen och vill lära sig att ta ut sig maximalt. Jobbar mycket med sin mentala rådgivare för att få ut mer av träningen. Kommer att rikta in sig mer på sprint i år än hon gjort tidigare.

Anja Pärson

Tränar hårdare än någonsin för att inte tappa i slutet av åken. Kan tänka sig att hoppa över någon disciplin för att bli mer konkurrenskraftig.

Björn Ferry

Har haft en lite annorlunda försäsong med mycket annat än skidskytte. Bland annat har han medverkat i Super Stars. Kommer ändra lite små detaljer inför kommande säsong.

André Myhrer

Anpassar som vanligt träningen efter sina skadade knän. Har lagt fokus på kondition, benstyrka och corestyrka. Analyserar nu för fullt sin teknik för att göra ytterligare framsteg.