Charlotte Kalla stumnade

Fenomenal Kowalczyk vann – Kalla: "Hon ser stark ut"

SPORTBLADET

Hon försökte rycka ifrån när loppet var på väg in i slutstriden.

Men i stället stumnade Charlotte Kalla, blev omkörd av åkare på åkare och slutade sjua – 35 sekunder bakom fenomenala polskan Justyna Kowalzcyk.

– Det fanns inte mycket kräm kvar i benen, säger Kalla.

Charlotte Kalla hade med sig bonussekunder från gårdagens prolog när hon startade som andra åkare, sex sekunder bakom polskan Jystyna Kowalczyk, vid dagens 10 kilometers jaktstartslopp klassisk stil i Tour de ski.

Men bakom Kalla kom snabbt de andra ikapp och det blev en stor klunga där Kalla länge låg i den främre regionen.

Försökte rycka

Åt Justyna Kowalczyk fanns inget att göra. Hon ryckte ifrån direkt och vid 4,4 kilometer hade hon ökat sitt försprång till 22 sekunder – ett försprång som utökades hela tiden.

– Mitt mål var inte att gå ikapp henne (Kowalczyk) till en början. Jag hade ögonkontakt med henne först, men såg att hon snabbt drog i från.

I stället handlade kampen om plats två och tre och de så viktiga bonussekunderna som finns att hämta.

– Det kändes bra till en början när jag åkte ensam och fick komma in i mitt eget flyt. En stor grupp kom ikapp. Ett tag fick jag ligga bakom, det tyckte jag var skönt att slippa dra. Sen är det dumt att inte nyttja glidet och suget man får i utförsåkningen, säger Kalla.

– Så jag gick upp för att dra.

"Hon ser stark ut"

Strax efter andra mellantiden på 7,4 kilometer gick Kalla upp i täten av klungan tillsammans med Aino Kaisa Saarinen och de försökte sig på ett ryck. Något som misslyckades.

– När Saarinen började började köra i långbacken på sista varvet kändes det som jag hade mycket krafter kvar. Men sen började krafterna och tryta, sista backen mot stadion kändes det segt.

De andra åkarna hängde på och i stället fick Kalla ses sig omkörd av åkare på åkare – topp 3-chansen var körd.

I mål slutade hon på sjunde plats, 35 sekunder bakom Justyna Kowalczyk.

– Det fanns inte mycket kräm kvar i benen.

Anna Haag slutade på 14:e plats.

Kalla ligger nu femma i Tour de ski, 50 sekunder bakom ledande Kowalczyk som har skaffat sig ett drömläge. I morgon fortsätter touren med sprint.

– Mycket kan hända, men hon ser stark ut, säger Kalla.

Kowalczyk:

– Nej, nej. Det är inte avgjort, det är ju sex tävlingar kvar.

ARTIKELN HANDLAR OM