”Petter Northug måste få hjälp”

Elofsson varnar för norrmannens beteende – och är kritisk mot norska ledarna: ”Kan slå hårt mot honom”

Foto: SCANPIX
Petter Northug måste tänka på hur han uppträder. Det menar förre världsstjärnan Per Elofsson.
SPORTBLADET

TOBLACH. Skidexperten Per Elofsson lider med Petter Northugs situation.

Han anser att ledarna kring skidstjärnan brister i insikt.

– De som finns runt omkring honom hjälper snarare till att odla ett agg mot Petter, säger Per Elofsson till Sportbladet.

Foto: ANDREAS BARDELL
Per Elofsson.

Skidvärlden följer utvecklingen kring Petter Northug.

Per Elofsson, Sveriges förra stora skidstjärna som numera är SVT-expert, gillar inte det han ser.

Han anser att ledarna kring Petter Northug inte tar sitt ansvar.

– Jag reagerar över att det inte är någon som hjälper honom att hitta rätt när det går lite tyngre. Det är viktigt att de som är i stötteapparaten kring Petter säger till honom vad som är rätt och inte rätt. Att de inte alltid låter honom vara Petter, säger Per Elofsson och utvecklar:

– Man ser folk kring honom som själva sitter och skrattar åt det Petter säger. Man kan med sunt förnuft se på reaktioner och inlägg på nätsidor i Norge att många tycker att det får vara nog. Att han borde tala i skidspåren och inte på presskonferenser. Någon som har insikt borde hjälpa Petter. Nu eldar de på istället.

”Svårt att bli ödmjuk”

– Det här kan slå hårt mot honom, säger Elofsson.

Vilket ansvar har Petter själv?

– Han är ung och är inne i sin image. Han vet vad folk förväntar sig och att då bli ödmjuk är inte så lätt. Folk förväntar sig en show och han försöker leverera det.

Är det bättre om han inte alls talade med media ett tag?

– Det tror jag inte. Men det vore bättre om han sa ”fan det gick fel det här, jag ville så gärna ta det men det blev fel”. Att vara ärlig. Till slut kommer verkligheten ikapp honom och det blir bara löjligt.

Elofsson tycker att Northugs straff för sicksack-körningen vid spurtpriset i måndagens dubbeljakt är odiskutabelt.

”Klivit över gränsen”

– Det är uppenbart, inget att diskutera. Han flyttade sig, man ser att han stänger de bakom sig. Han har klivit över gränsen, så gör man bara inte, säger Elofsson, som sitter med i både Fis världscupskommitté och exekutiva ledning.

Hittar han formen till VM?

– Jag hoppas det. Men det är ett trendbrott, något har skett. Om han missbedömt situationen, varit övertränad fast det kanske inte synts i proverna och inte vilat tillräckligt så finns det en risk att det sitter i.

ARTIKELN HANDLAR OM