Hellner tvåa – men Cologna dominerade

Det svängde i dagens jaktstart i Tour de Ski

SPORTBLADET

Marcus Hellner gjorde ett kanonlopp och gick i mål som tvåa i jaktstarten i Tour de Ski.

Men totalsegern ser avlägsen ut.

Schweizaren Dario Cologna gick i mål som klar etta och bunkrade ännu fler bonussekunder inför de avslutande två loppen.

Marcus Hellner startade trea i dagens jaktstart som gick från Cortina till Toblach.

Upp till tvåan, kanadensaren Devon Kershaw, hade han drygt 30 sekunder och avståndet till Dario Cologna i täten var 1.14, men Hellner satte i en hög växel direkt och var förbi Kershaw redan efter 12 kilometer och hade då även hämtat in 20 sekunder på Cologna.

Cologna stark på slutet

Efter 23 kilometer hade Hellner knappat in ytterligare och var 48 sekunder bakom.

– Jag försökte trycka på hårt och kände att jag hade bra kräm i kroppen och jag försökte bli av med Devon. Jag hade en grymt bra känsla uppåt, det var kul att åka med den känslan, säger Hellner till SVT.

– Jag ville få kontakt med Cologna och såg honom en gång och då växte djävulen i mig. Men han var stark idag.

Ensamkörningen i skogen, mitt emellan Cologna och den jagande klungan, tog dock ut sin rätt de sista kilometerna och han tappade något, men i mål var Hellner klar tvåa, 1.06 bakom Cologna och 33 sekunder framför trean Petter Northug.

– Det är tufft att åka med en klunga som jagar, man vet vilken fördel de har, men jag försökte ösa på. Jag är jättenöjd att jag lyckades ta andraplatsen och hålla ifrån, säger Hellner.

Cologna blir svår

Andraplatsen gav Hellner tio bonussekunder och Northug fick fem för sin tredjeplats, men Cologna bunkrade ännu fler han han förde in femton nya bonussekunder på kontot.

Schweizaren blir nu svårslagen i kampen om totalsegern i Tour de Ski.

– Det blir ett nyckellopp i övermorgon. Vi får se om jag kan vara där och roffa åt mig några bonussekunder eller inte. Fältet har tryckts ihop nu och det kan bli en avgörande dag, säger Hellner.

Daniel Rickardsson slutade 7:a och Anders Södergren 24:a.

ARTIKELN HANDLAR OM