– Jag kommer att åka fortare än någonsin i VM

Northug om svenskarna, pressen och hemma-VM

Foto: SCANPIX
Petter Northug har redan kört VM­loppen i huvudet flera gånger. När femmilen körs i Holmenkollen i februari tror norrmannen inte att han kommer stå högst upp på prispallen – han vet att han kommer göra det.
SPORTBLADET

CAVALESE. Sedan den 28:e februari har Petter Northug haft samma bild i huvudet.

Han ser sig själv vinna femmilen på hemmaplan – och fruktar inte en enda svensk skidåkare.

– Jag kommer åka fortare än någonsin i VM, säger den norska stjärnan till Sportbladet.

Foto: bildbyrån
– Om du döper den till Petter blir det automatisk succé, säger Petter Northug till Sportbladets höggravida reporter Petra Thorén.

Det är en lugn stund på skidstadion utanför Cavalese, dit Tour de ski flyttat. Några vallare testar skidor, någon enstaka åkare är kvar.

Petter Northug har varit ute på en tur för sig själv.

En timma senare är det presskonferens på hotellet, där den norska presskåren väntar. Där blir det inga enskilda intervjuer men den norska stjärnan gör på stadion undantag för svensk media.

Sportbladet får som en av två svenska tidningar en exklusiv pratstund. Vi börjar tala på väg till vallaboden och som höggravid reporter flämtar jag fram de första frågorna – han är snabb innan han får av sig skidorna den gode Petter.

Det kan bli en norsk medborgare om barnet föds under VM, konstaterar vi båda på skoj.

”Jag är alltid avslappnad”

– Om du döper den till Petter blir det automatisk succé.., säger Petter Northug med ett skönt flin.

Torsdagens lopp och tredjeplatsen i Tour de ski har givit honom självförtroendet tillbaka.

Man får ofta intrycket utifrån av att du är pressad, men när man träffar dig ensam är du ofta avslappnad och öppen? Vem är du egentligen?

– Säg, det. Det är ingen som vet... Jag är alltid avslappnad mellan och före tävlingar, men jag vet när jag ska skruva på tävlingsknappen och är en liten annan person på tävlingsdagarna än jag är annars.

Hur trivs du med uppståndelsen som är kring dig?

– Jag tycker bara att det är kul. Jag är tacksam för det, i Norge är det ett enormt intresse för längdåkning, inte minst inför VM så jag märker av att det är ett extra tryck. Det är ett enormt tryck på laget och det är många som får frågor om mig och man måste ha ett avslappnat förhållande till det och gå in i sig själv. Om man ligger och tänker på det kan det bli farligt.

Formen bättre

När man står där vid dina kaotiska pressträffar ser man att du nästan njuter av situationen?

– Ja, lite kul är det... Vi är ju bara skidåkare och det är klart att det ska vara show. Längdåkningen har tagit den vägen att det blivit mer fajting och mer show. Tour de ski och masstarter gör att det blir mer attraktivt.

Hur känner du inför VM, är du orolig för att du inte ska pricka formen?

– Formen känns väldigt bra. Jag tävlade inte så mycket på försäsongen och känner att formen kommer mer och mer för varje tävling. Det blir bara bättre och bättre.

Med Tour de ski i kroppen, hem och vila och sen ett höghöjdsläger så tror jag att jag kommer att åka fortare än någon gång tidigare i VM.

Fortare än någonsin i VM, har du bara lurat oss på vägen dit?

– Jag har ju mer att ge och jag tror att de flesta förstår att vi i Norge lägger upp säsongen efter VM. Jag får en möjlighet i mitt liv att få åka mästerskap på hemmaplan och i mitt huvud har jag under sommaren och hösten tänkt på en sak.

Vad är det för bilder som du har?

– Jag fick åka för-VM i Kollen förra vintern och fick lite intryck av publiken. Jag försöker fördubbla det och vara förberedd på det trycket som jag kommer att möta. Har du kört loppet i huvudet många gånger är det som att har varit i den situationen när du väl kommer dit.

Vilka distanser ser du?

– Jag hoppas på femmilen. Den jag värderar högst.

Anders Södergren drömmer också om ett guld på femmilen, så han har inte en chans?

– Jag hoppas att Södergren är i form så vi kan köra tillsammans.

Men det är ingen annan än du högst på pallen?

– Nej...

Hur ofta kommer de här tankarna?

– Sedan OS i Vancouver har jag haft dem varje dag. När det blir en extra press och man tänker på det varje dag måste man klara av att balansera det lite.

Har gett upp touren

Han har givit upp hoppet om att vinna Tour de ski i år. Födelsedagsbarnet, 25 i torsdags, är trea inför dagens masstart.

– I morgon blir ett viktigt lopp, jag behöver täta försprånget till Marcus (Hellner) för att ha chans för Lukas (Bauer) är så stark upp för sista backen. Jag måste komma ikapp Marcus inför sista etappen och så bör jag ha lite försprång på Lukas Bauer men vi vet ju hur snabbt han gick i fjol här så kan det bli svårt.

– Jag tror att det blir ett hårt lopp, det känns som att det blir stor fart kring de spurtpriser som finns, säger Petter Northug.

Marcus har väl inte så stor chans i klassisk stil?

– Nej, jag vet inte men jag tror att han kommer att pröva.

När Sportbladet flera gånger under de senaste säsongerna ställt frågor om de svenska stjärnorna har Petter Northug svarat mer balanserat och lågmält än vad som framstått på andra håll.

”Blir bara svenska intervjuer”

Han vill inte bygga en hånfull stämning mellan längdlandslagen men vet att det finns ett enormt intresse för kampen mellan Norge och Sverige och säger saker för att trigga sig själv och sätta pressen på svenskarna.

När Sportbladet senare på presskonferensen frågar om Sveriges chanser på VM, svarar han:

– De gjorde ett väldigt bra mästerskap i OS. Men nu i Oslo kommer vi att göra allt för att ta tillbaka stafettronen från Sverige igen. Det får inte hända att vi förlorar den där.

Efter Touren, hur gör du för att hålla undan trycket inför VM?

– Det blir bara svenska intervjuer, inga norska... Det är lite mer lugn och ro när man pratar med svenskar, säger Northug.

FAKTA

Vilken är din uppfattning om Northug?

Morten Stenberg, NRK:

– Han är onorsk, men blygare än vad folk tror att han är. Egentligen är han lugn och stillsam och gillar inte att sticka ut, men måste göra det på grund av resultaten. Han är snabb i kommentaren vilket gör att han både är älskad och hatad.

Camilla Vesteng, VG:

– Han har kommit i en unik position, han får uppmärksamhet oavsett vad han säger eller gör. Han är lika intressant om han vinner eller förlorar, snackar eller håller käft. Han är en popstjärna på skidor. Han är annorlunda och han vågar det. Han låter ingen säga till honom vad han ska göra, han gör som han själv vill. Och han är bäst i världen när han är i form.

Tormod Brenna, Dagbladet:

– ”Han är en unik idrottsutövare som är guld värd för längdskidsporten. Han har unika fysiska egenskaper och är samtidigt väldigt urban i en miljö som är känd för sina bonnpojkar. Han är något nytt, både fysiskt och i sin attityd. Han har erövrat längdskidåkningen som Cassius Clay erövrade boxning”.

ARTIKELN HANDLAR OM