Hellner klappade igenom totalt

Tappade nästan två minuter på täten

Foto: scanpix
Tung dag för Hellner.
SPORTBLADET

Det var tänkt att det skulle handla om kanonresultat och ett litet litet hopp om Tour de Ski-titeln inför söndagens final för Marcus Hellner.

Det handlade istället om en genomklappning.

Hellner orkade inte alls utan gick i mål nästan två minuter bakom täten.

Efteråt var han så besviken att han försvann från den mixade zonen utan att säga ett ord.

Foto: scanpix
Northug gick i mål som dagens stora segrare med alla spurtpriser.

Totalsegern känns redan vigd åt Dario Cologna, men vid ett kanonresultat av Marcus Hellner kanske hoppet skulle levt inför morgondagens final.

Orkade inte alls

Men Hellner orkade inte leverera i dagens klassiska lopp över 20 kilometer. Han orkade inte alls.

I stället tappade han tid redan från början, och sedan fortsatte raset mellantid för mellantid. Halvvägs var han på en tjugonde plats, 32 sekunder bakom då ledande Petter Northug, och till slut var han 1.53 efter norrmannen i mål.

– Det ser ut som att han har något i kroppen. Det såg så tungt ut, säger Per Elofsson i SVT.

Han var i alla fall förbannad. Hellner kastade handskarna efter målgång och skrek ut sin frustration med några mindre fina ord. Sedan gav han sig ensam ut på en skidtur utmed berget och förbundskapten Joakim Abrahamsson gav sig sedan ut för att leta efter honom.

Duktigt förbannad

När Hellner sedan återkom pratade han med pressen.

– Jag har varit så här besviken tidigare och har gjort dåliga lopp förr. Men det är tungt. Jag har gjort sex bra lopp och hade nåt att slåss för.

Att han försvann iväg förklarar han med:

– Jag behövde smälta allt. Det kanske var bra så jag inte sade en massa dumma saker.

Hellner var dock lätt syrlig i en intervju med radiosporten som undrade om han skulle ställa upp i finalen.

– Klart jag gör det.

SR: Många hoppar av.

– Sådana som du då... Jag vill ut och göra vad jag ska.

Northug dominerade

Då var Northug gladare – och dagens huvudperson. Den pratglade norrmannen vann loppet, sopade rent bland spurtpriser och bonussekunder och tog hand om totalt 90 bonussekunder. Han känner dock med Hellner.

– Jag är lite överraskad att han inte orkade hänga med huvudklungan. Jag lider med honom. Det är tufft, säger Northug till Sportbladet och berättar om sitt eget lopp:

– Jag vaknade idag och kände att jag var lite extra spänd. Jag visste att det var något speciellt på gång. Ungefär som en semifinal i ett mästerskap i fotboll. Det gällde att vara offensiv och det lyckades jag med.

Cologna i täten

Sedan berättar Northug om fingrarna som hölls upp vid varje spurtpris.

– Jag visade upp dem för att de där bak i fältet skulle veta, säger han.

Dario Cologna var dock inte så mycket sämre än Northug i spåret. Schweizaren slutade tvåa och förde över 60 bonussekunder på kontot och leder nu med 1.18 framför Northug inför morgondagens avslutning. Marcus Hellner är plötsligt hela 4.02 bakom Cologna.

I stället står det svenska hoppet till Daniel Rickardsson. Han slutade tia idag, fem sekunder bakom Northug och är 2.59 bakom Cologna totalen. Upp till tredjeplatsen har han dock bara 18 sekunder.

ARTIKELN HANDLAR OM