Sveriges vallningsfiasko

Tappade allt – "Det är bedrövligt"

SPORTBLADET

Först herrarna – sedan damerna.

Det svenska längdskidlandslaget vallade bort sig från tour de ski.

– Jag har aldrig varit med om nåt liknande, säger Anna Haag.

Det blev fiasko för det svenska skidlandslaget under lördagens tour de ski.

Först var det Marcus Hellner som klappade ihop i herrarnas 20 kilomter fri stil – sedan gjorde damerna detsamma i sitt 10 kilometerslopp.

Anledningen kan till stor del tillskrivas stora problem i vallningen.

"Det är sorgligt"

Damerna tappade extremt mycket tid i sin utförsåkning. Till den sista mellantiden tappade Charlotte Kalla 30 sekunder på en och en halv minuters utförsåkning.

– Det är bedrövligt. Det går inte för henne att klara det, det finns inga möjligheter. 30 sekunder ska man kanske kunna tappa på tio kilometer men hon gör det på en och en halv kilometers utförsåkning, det är sorgligt, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

"Inte så roligt i dag"

– Jag hade bra skidor uppför men sen fick jag slita väldigt mycket utför. Det var inte så roligt att åka i dag, säger Kalla och får medhåll av Anna Haag.

– Det var ett riktigt tufft lopp i dag. Det blev otroliga utslag, jag har aldrig varit med om något liknande. I vanliga fall brukar man kunna glida ikapp från toppen men nu försvann de, det var ett otroligt utslag i dag. Det var nog riktigt vallaföre tror jag, antingen var det superduper eller var man inte med i matchen, säger Haag.

Lyckades inte ändra

Anmärkningsvärt är att herrarna hade haft samma problem ett par timmar tidigare. Trots det lyckades man inte korrigera till bättre skidor.

– Vallarna har gjort en analys och utifrån det det de kom fram till gjort det bästa möjliga av situationen, säger förbundskaptenen Rikard Grip. Det som har skett nu får vi ta och analysera efteråt vallateamet, det kan jag inte ta här och nu.

Försvarar teamet

– Men vi har ett fantastiskt vallningsteam, jag har full tillit på dem och är övertygad att de gjort det bästa de kan för att ge oss bra förutsättningar.

Fiaskot innebär att svenskorna är mer eller mindre borta från medaljstriden. Kalla har runt en minut till tredjeplatsen inför morgondagens avslutning.

Även hon försvarade vallningsteamet.

– Det är i slutändan jag som ska välja skidorna och i dag valde jag kanske fel skidval, säger Kalla.

ARTIKELN HANDLAR OM