– Richardsson gör ett fantastiskt jobb för Norge

Northug tacksam för svenskens hårdkörning

SPORTBLADET

CAVALESE. Daniel Richardsson drog upp farten på sista varvet av tvåmilen – och täten ökade avståndet till Marcus Hellner.

Petter Northug tackade för hjälpen och sa att han aldrig gjort samma sak.

– Det hade jag inte. Jag var överraskad, säger norrmannen.

Medan Petter Northug hade en succédag, vann alla spurtpriser samt loppet och visade på gammal storform gick det riktigt tungt för Marcus Hellner.

Svensken tappade från andra till elfte placering totalt och avståndet upp till Petter Northug på andraplats är inför sista dagens klättring två minuter och 44 sekunder.

”Fantastiskt jobb”

På sista varvet var det svensken Daniel Richardsson som var uppe och drog i täten, vilket gynnade Petter Northug som fick en bättre totaltid i loppet.

Den norska stjärnan tackade efter loppet självmant för svenskhjälpen.

– Ja, jag lite överraskad över att han (Hellner) inte klarade av att vara med huvudfältet. Samtidigt gör Richardsson ett fantastiskt jobb för Norge på sista rundan, det var överraskande men det får man bara tacka för. Det var bra att han drog på sistarundan och fick upp farten för att spräcka fältet, säger Northug som var förvånad över Richardsson initativ:

– Ja, det var jag, men han hade kanske fått besked att Marcus var färdig och att han fick gå för etappseger. Samtidigt är jag glad för att han gjorde det.

Order att gå på

På frågan om han hade gjort samma sak skakade Petter Northug på huvudet:

– Det hade jag inte...

När Daniel Richardsson fick höra kommentaren efter loppet reagerade han knappt.

– Han får säga vad han vill, det spelar ingen roll för min del...

– Jag såg att Marcus släppt ganska mycket redan i början, säger Daniel Richardsson, som blev tia till slut i det klassiska loppet.

Enligt herrarnas förbundskapten Joakim Abrahamsson hade Daniel Richardsson, som ligger åtta och har en chans att slåss om en pallplats på Tour de ski, fått klara order om att gå på sista varvet.

Och Marcus Hellner hade full förståelse för lagkamratens agerande.

– Jag tycker att han ska köra sitt lopp. De andra ska göra det som är bäst för dom.

ARTIKELN HANDLAR OM