Vasaloppsvinnaren sänkt av harpest

”Jag kan inte minnas att jag varit så dålig”

SPORTBLADET

Daniel Tynell genomförde ett vanligt träningspass förra tisdagen när han märkte att något inte stod rätt till i kroppen.

På torsdagen var han helt sängliggandes och fick matas av hustrun.

Efter en tripp till akuten stod det klart att han drabbats av harpest.

Under tisdagens träningspass fick den trefaldige vasaloppsvinnaren ont i musklerna. På kvällen blev det tydligt att något var på gång så på onsdagen åkte Daniel Tynell till vårdcentralen.

Där upptäcktes ingenting.

Hemma igen blev tillståndet allt sämre.

– Trots att jag tog febernedsättande hade jag över 39 graders feber. Och när en stor karl på 35 år har 40 graders feber är han inte kaxig. Jag kan inte minnas att jag varit så dålig, säger Tynell till Dalarnas Tidning.

Ett märke på benet

På torsdagen var han helt sängliggande och kunde inte äta på egen hand. Akuten var enda alternativet och där blev han kvar från torsdag eftermiddag till lördag.

– De upptäckte ett märke på benet och sade att det ser ut som harpest. Symptomen stämde också. Men definitivt svar kommer inte förrän proverna har analyserats efter två veckor, säger årets vasaloppstvåa.

Harpest är en sjukdom som oftast smittas från djur till människa, man kan få det från exempelvis myggor. Men Tynell tror att han fick det från att ha rivit sig på något i skogen.

”Skapar mer motivation”

Han är inte oroad över att det långa uppehåll som han nu måste ta (nio dagar kvar på antibiotika-kuren i dagsläget) kommer att påverka den kommande säsongen.

– Så fort jag känner att jag blir bättre och får energi kommer jag försiktigt att börja träna igen. Det här avbrottet ska inte betyda någonting, kan till och med var bra, skapa mer motivation inför hösten, säger han till DT.

ARTIKELN HANDLAR OM