Prislappen på VM:s hetaste duell: 7000 kr

Svartabörshandeln chockar publiken

SPORTBLADET

Är du sugen på att se Marcus Hellner spöa Petter Northug i herrstafetten i VM?

Då kan du få ett fett hål i plånboken – svartabörshajarna gnuggar händerna och har priser på 7000 kronor för en biljett.

– Det är omöjligt att undvika, säger VM:s ekonomichef Stein Opsal.

Foto: AP

Skid-VM är hetare än på många år. Framförallt för svensk del.

Efter det svenska stafettguldet i OS har många svenskar sett fram emot chansen att få se en blågul seger i norsk skidsports lejonkula, Holmenkollen.

Och även norrmännen är sugna på den förväntade jätteduellen. Stafetten är utsåld sedan länge, och nu är priserna på svarta börsen högt uppressade.

Priserna mångdubblas

Enligt VG säljs biljetter nu för över 7000 kronor på nätet, att jämföra med originalpriset som var strax under 900 kronor för de dyraste.

VM-arrangören kritiseras nu hårt i Norge för att ha klantat till biljettförsäljningen. Framförallt riktas kritiken mot att det har gått att köpa upp till 25 biljetter per person.

– En svartabörshandlare får lätt tag i många biljetter eftersom de samarbetar med privatpersoner. Det bör begränsas till max fyra eller fem biljetter per kund, säger ekonomijournalisten Tom Staavi till VG.

Arrangörerna svär sig fria

Men från arrangörernas håll finns det ingen förståelse för kritiken att det skulle varit någon miss bakom svarta börs-problemet:

– Inte på nåt sätt. Det har diskuterats grundligt med Billettservice (biljettagenturen) innan vi startade försäljningen. Jag kan inte se att vi hade kunnat göra det på något bättre sätt. De som vill fuska anpassar sig och hade klarat det oavsett, säger Stein Opsal till VG.

Han säger också att det kan bli tal om rättsliga påföljder:

– Marknadsföring av biljetter i strid med svartabörslagen är förbjudet, så vi ska utvärdera och se hur vi ska gå vidare med det här.

ARTIKELN HANDLAR OM