Landslagsstjärnorna däckade av virus

Hoppar av VC-tävling: ”Det är besvärligt”

Helt ur slag Charlotte Kalla är vaccinerad mot två virus – nu har hon drabbats av ett tredje. ”Hon uppvisar ingen panik, men är lite less”, säger hennes tränare.
SPORTBLADET

Tartu/Otepää, Estland. I oktober vaccinerade sig Charlotte Kalla mot influensa.

Nu är hon och tre andra i landslaget sjuka av virus som är lönlösa att ta sprutor emot.

– Virusen är som en gräshoppssvärm som man aldrig vet var de hamnar. Man vet bara att de kommer och drabbar oss, säger landslagsläkaren Magnus Dyborn.

Förra veckan blev kroppen varm och matt.

Under Idrottsgalan i måndags hade det rört sig via luftrören till näsan och halsen.

Nu är Charlotte Kalla så influensasjuk att hon inte tränade och inte åkte med landslaget till Otepää för helgens tävling på VM-sträckan tio kilometer klassiskt.

Sjuk trots vaccinet

Ändå är hon vaccinerad mot influensa.

– Det är lite annorlunda i vinter. Förut handlade det om enkla infektioner, men nu är det tre olika sorters virus som snurrar omkring. Åkarna är bara vaccinerade mot två, säger läkaren Magnus Dyborn.

För snart ett år sedan studerades vilka virusstammar som cirkulerade på södra halvklotet och riskerade nå hit. I oktober vaccinerades längdlaget mot de sorterna. Men det som nu slagit ut Johan Olsson, Ida Ingemarsdotter, tränaren Joakim Abrahamsson och Charlotte Kalla är en annan variant.

Testerna tar tid och är kostsamma, men sannolikt har alla fyra exakt samma så kallade enterovirus i kroppen. Virosen – sjukdomen – uppträder i så många skepnader att det i praktiken är omöjligt att vaccinera sig emot.

– Hon har dragit på sig en vintersnuva när hon varit ute i början av året och rest. Det var mycket med touren och lägret i Mellaneruopa, säger Dyborn.

”Som gräshoppor”

Kan Idrottsgalan ha ställt till något?

– Nej.

Hur mår hon nu?

– Jag pratade precis med henne, hon lät full av förtröstan. Hon kommer snart träna igen. Det är en klassisk höstförkylning.

När Charlotte Kalla frisknat till har hon höjt immunförsvar mot just den viros som drabbat henne, men varken det eller sprutorna i höstas garanterar att hon håller sig frisk över VM.

– Det är besvärligt med viroserna. Det finns så många subgrupper att det inte går att ha koll på alla. Det viktiga blir i stället att hålla sig i från uppenbart infekterade personer. En grafisk bild är att virusen är som en gräshoppssvärm, säger Dyborn.

ARTIKELN HANDLAR OM