Smittade isoleras på hemlig adress

Så hanteras sjukdomar under VM: ”Ska inte vara i närheten”

SPORTBLADET

Otepää. Här är planen för att motverka förra VM:s sjukdomsfiasko:

Landslaget har ordnat en hemlig lokal i Oslo, långt från hotellet, där de smittade ska isoleras.

– Det är viktigt att de krassliga inte får vara någonstans i närheten av de andra, säger Marcus Hellner.

Foto: Foto: Andreas Bardell
Beprövat koncept Under OS blev både Charlotte Kalla och Anna Haag isolerade i landslagets ”sjukstuga” i Whistler (bilden). Nu planeras ett liknande boende i Oslo.

En mils säkerhetsavstånd.

Det var längdlandslagets taktik under OS för att hålla smittade åkare borta från de friska. Då – förra februari – sjuknade Anna Haag, Charlotte Kalla och Magdalena Pajala in och isolerades

i ett särskilt hus som man hade skaffat i Whistler.

Många är krassliga

Nu har längdlaget rustat för nya sjukdomar.

– Vi har ett separat boende som vi ordnat riktigt bra i Oslo. Det är vi mycket nöjda med, fast vi hoppas förstås slippa använda den till de som blivit sjuka, säger damtränaren Rikard Grip.

Mer detaljerad än så blir han inte.

Adressen är hemlig. Men trots Grips önskemål om att lokalen ska stå tom eller bara användas av anhöriga ser risken för sjukdomar under VM påtaglig ut.

För Charlotte Kalla, Johan Olsson och Mats Larsson är för krassliga för att tävla i helgen. Liknande symptom syns hos Calle Halfvarsson, Maria Rydqvist, Ida Ingemarsdotter och tränaren Joakim Abrahamsson.

Inte heller Marcus Hellner och Daniel Richardsson har känt sig toppkrya efter Tour de ski. De är enade om att metoderna ska vara drastiska för att hålla sjukdomsspridning låg under VM.

’Vill inte utsätta andra’

Mardrömmen är att scenariot från Liberec-VM 2009 upprepas.

Då bodde de sjuka kvar på åkarnas hotell, men fick eget rum. Resultatet blev att Anders Södergren, Anna Haag, Britta Norgren och Maria Rydqvist alla ställde in.

Hellner vägrar vara rädd för smittorna, men uppskattar friheterna det innebär att eventuellt sjuka åkare får en egen plats att vara på.

– Man försöker röra på sig litegrann när man är ensam. Ta en promenad. Men man vet att man smittar, så då vill man inte utsätta de andra för det. Och när man som frisk vet att någon är krasslig vill man helst inte att de ska vara i närheten, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM