Han stoppas av Norge - kan tjuvträna på natten

Norrmännen håller VM-banan stängd för Emil Jönsson

SPORTBLADET

Otepää, Estland. Förra veckan tränade och tävlade de norska sprintherrarna i VM-banan i Holmenkollen.

När Emil Jönsson försökte stoppades han.

– Vi har funderat på om vi skulle ha åkt dit på natten, säger svensken.

Foto: Foto: SCANPIX
Emil Jönsson slutade fyra i går, trots att han varit förkyld och inte är i toppform. Men det siktar han på att vara när VM i Holmenkollen startar.

På upploppet tröt krafterna. Emil Jönsson har varit förkyld och saknar några procent till toppform, vilket märktes i gårdagens sprintfinal där han precis orkade in som fyra. I stället tog Norge en dubbelseger genom Eirik Brandsdal och pånyttfödde Ola Vigen Hattestad.

Men efteråt handlade det inte längre om Otepää, utan om VM i Oslo om en månad. Där väntar en unik sprintbana som åkarna på förhand har sågat och fruktat för en riskfylld backe och kurva.

”Förbjudet att åkaw”

Emil Jönsson förbereder sig genom att hitta liknande formationer på hemmaplan. För att träna på plats har inte gått.

– Jag har velat åka till Kollen och köra, men de har haft banan stängd. Hela tiden. Det har varit förbjudet att åka där, så vi har funderat på om vi skulle ha åkt dit på natten, säger Jönsson, skrattar till och fortsätter:

– När vi har kollat har de sagt att den har varit stängd. Då har vi inte vågat riskera något. Om de säger att den är stängd får man lita på det.

Det blev skillnad för norrmännen. Förra veckan, när Emil inte var helt frisk, öppnades banan officiellt och då var Hattestad och Brandsdal där. De fick två dagars träning och en tävling. Nu överväger de att återvända och fila på VM-formen, medan Emil Jönsson inte verkar få in ett besök i sitt tajta schema inför mästerskapet.

”Fördel att åka dit”

– Det kan vara en fördel att åka dit, men vi säger ”okej, vi bor inte i Norge, så vi hinner inte resa”. Bor man i Östersund förlorar man träning om man ska åka mycket, säger sprinttränaren Arild Monsen.

Emil är känd för att vara nitisk med detaljer. Hur stor fördel är det att ha tränat i banan före VM?

– Man ska inte överdriva det. Nu ska vi inte förbruka energi på att det blir så här, bara köra som fan.

ARTIKELN HANDLAR OM