Här är Jönssons hemliga skada

Har tvingats köra hårt tejpad – i flera månader

Det var under ett sju timmar långt (!) träningspass i somras som en sena i foten sprack för Emil Jönsson. Även i dag känner han av vissa sviter från skadan: ”Det gör ont i mina fötter de första tio minuterna jag åker skejt, sedan går det över”. Foto: ANDREAS BARDELL
SPORTBLADET

SUNDSVALL. Han är ett av Sverige största guldhopp på VM.

Men med tre veckor kvar till start i Oslo avslöjar Emil Jönsson sin hemliga skada som tvingar honom att köra hårt tejpad.

– En sena i foten sprack i somras och jag kunde inte skejta på två månader, berättar sprintstjärnan.

Det märks ingenting under loppen – i går genomförde sprintåkaren Emil Jönsson, 25, tremilen i dubbeljakt på SM, han kom åtta efter strul vid skidbytet. Men när han tar av sig pjäxan syns sviterna efter sommarens skada.

– Jag åker fortfarande tejpad, vid varje tävling, säger Emil Jönsson.

Dessutom är den högra pjäxan omgjord för att passa foten bättre.

Skadade sig i Norge

Skadan kom i somras under träningslägret i norska Molde. Emil Jönsson hade ökat belastningen totalt. Han hade dessutom lagt mer fokus på skejtåkning eftersom VM-sprinten går i fri stil och banan i Oslo kräver bra benskejt.

– Det är en bana som inte passar mig egentligen. Jag vill ha mer uppför, mer krigande. Nu kommer man in på stadion och måste krypa ihop och köra skridskoåkning. Det behöver jag jobba mer på, och har jobbat jättemycket på det i år. Jag jobbade ett tag för mycket på det, så mina fötter gav upp..., säger han.

Det var under ett sju timmar långt (!) träningspass som Jönsson fick känning.

– Vi åkte rullskidor i två timmar först och jag kände att foten blev väldigt öm. Sen skulle vi bestiga en topp. Jag tejpade foten och sprang upp, och när vi hoppade på stenar kände jag att det ömmade, säger Emil Jönsson.

Stor osäkerhet

Dagen efter åkte sprint-stjärnan till Sverige och fick foten undersökt.

– Det går två senor runt foten. En av dom sprack, så fick jag det förklarat för mig, säger Emil Jönsson.

Skadan innebar att han inte kunde träna skejt på två månader och han gick in i säsongen med stor osäkerhet. Men han valde att hålla problemet för sig själv.

– Jag ville inte att det skulle bli en bortförklaring, jag ville visa för mig själv att det gick bra. Jag var jäkligt osäker i skejt inför säsongen på grund av det där. Men det är ingen panik mer. Det gör ont i mina fötter de första tio minuterna när jag åker skejt, sen går det över.

Han hade inte tänkt att berätta något, men gör det för Sportbladet. 25-åringen har fått de besked som räcker: segrar både i Düsseldorfs och Davos fristilssprintlopp.

Har senan läkt ihop?

– Jag hoppas det...

Har du inte varit och kollat?

– Nej. Inte efteråt. Jag vet bara att det känns bra och då behöver man inte det.

FAKTA

Fem andra orosmoment inför skid-VM

SJUKDOMAR.

Flera av de svenska åkarna har haft det kämpigt med sjukdomar, både förkylningar och Östersunds magparasit. Det har stört deras VM-uppladdning. Risken är stor att de åker på nya förkylningar, något som skulle spoliera chanserna till ett bra mästerskap.

UTEBLIVNA FORMBESKED.

Sjukdomarna har påverkat uppladdningen. Visserligen ett bra formbesked från Johan Olsson i går, men flera åkare sliter med kort tid kvar till VM. Ida Ingemarsdotter, Lina Andersson och Anders Södergren har inte fått till formen som önskat ännu.

VALLNINGSMISSARNA.

Det svenska vallateamet är ett av världens absolut bästa. Men det har skett missar under världscupssäsongen. Senast på Tour de Ski där både Marcus Hellners och Charlotte Kallas chanser försvann på grund av vallamissar i det näst sista loppet. Vallateamet åker två gånger till Oslo för att säkra upp detaljerna inför VM.

PROGRAMMET I VM.

Om OS bjöd på ett guldprogram, är VM-programmet på förhand inte lika glänsande för de svenska åkarna. Charlotte Kalla har ingen så given distans som hon hade i OS då hon vann guld på 10 km fri stil. Även Marcus Hellner är mycket vassare i fri stil än i klassiskt, som 15 km avgörs i.

STOPPADE BANTESTET.

Emil Jönsson ville prova den omgjorda sprintbanan under jul och nyår, när han hade tid. Då satte arrangören stopp. Han har inte uteslutit idén att åka dit ännu, men risken är att det blir för tajt före VM.