Valla – för 12 miljoner

Så ska Sverige glida till OS-guld 2014

SPORTBLADET

Sverige ska glida sig till OS-guld 2014.

Sportbladet kan avslöja att SOK satsar tolv miljoner i ett jätteprojekt i vallning i skidskytte och längdskidor inför OS i Sotji.

– Det känns helt rätt med en sådan satsning, säger Helena Ekholm.

Helena Ekholm, tidigare Jonsson.

Sverige har några av världens främsta skidskyttar och längdåkare.

Nu ska man också bli världsledande inom vallningskonsten.

Sportbladet kan avslöja att Sveriges olympiska kommitté (SOK) satsar hela tolv miljoner kronor under fyra år i ett stort projekt kring vallning: ”utveckling smala skidor”.

– Folk i den här branschen tror väldigt mycket. Nu ska vi ta reda på varför det blir som det blir, säger Johan Wåhlström, vallachef i skidskyttelandslaget.

”Lägstanivån ska höjas”

Tillsammans med Mats Eklund från längdlandslagets vallateam driver Wåhlström projektet.

– De ska jobba halva sin tid med projektet och halva i sitt respek­tive vallateam. Det gäller att få tid att pröva olika ­saker, säger SOK:s sportchef Peter Reinebo.

– Dels ska lägstanivån höjas, så att man blir säkrare på det man gör. Dels ska man hitta nya saker och nå genombrott, vi hoppas bli världsledande inom vissa delområden.

Målet är förstås ädla medaljer i OS i Sotji 2014, men också i VM 2013.

Projektet hyllas av stjärnorna.

– Jättebra. Det händer ju nya grejer där hela tiden. Det känns helt rätt med en sådan satsning, säger Helena Ekholm (före detta Jonsson).

”Måste ligga i framkant”

OS-guldmedaljören Björn Ferry:

– Det känns bra att de tar ett grepp om utvecklingen så att vi inte bara ligger och testar på tävling det vi redan har, utan försöker driva saker framåt också.

Har ni legat efter på det här området?

– Nja, det är väl en fråga om resurser. Vi har haft väldigt bra kunnande om det vi har. Men tiden att utveckla och testa allt nytt har vi saknat, säger Ferry.

– Grundforskningen har vi legat efter i tror jag. Ska det bli några medaljer i Sotji måste man nog ligga i framkant där.

FAKTA

PROJEKTET ”UTVECKLING SMALA SKIDOR” – SÅ SATSAR SOK MOT SOTJI

Finansieras och drivs av Sveriges olympiska kommitté 2010–14.

Vallarna Johan Wåhlström (skidskytte) och Mats Eklund (längd) är halvtidsanställda i projektet. Dessutom ingår ”slipgubben” Lorenz Söderhielm.

Målsättningen är medaljer i VM 2013 och OS 2014. Man vill dels höja lägstanivån på vallningen men också bli världsledande inom olika delområden i vallningsvetenskapen.

Man ska också knyta vallningsteamen närmare varandra. Wåhlström och Eklund ska vara en resurs i varandras team inför mästerskapen.

Målsättningarna ska framför allt nås genom ökade tester. Wåhlström/Eklund kommer till exempel att åka till Sotji två perioder om året, 7–10 dagar åt gången, för att testa materialet i OS-miljön. Till det kommer de för-OS-tävlingar som kommer att genomföras där.

ARTIKELN HANDLAR OM