Ulvang: Jag hoppas att Norge inte tar allt

Ulvang inför VM-premiären

Skidlegendarerna Björn Dählie, Vegard Ulvang, Thomas Alsgaard, Gunde Svan, Torgny Mogren och Thomas Wassberg har tyckt till om fajten mellan Norge och Sverige. Blir det Northugs eller Hellners VM?
SPORTBLADET

OSLO. Fyra av de sex stora skidlegendarerna tror på norsk seger i VM-duellen Sverige–Norge.

Vergard Ulvang har ett norskt hjärta, men sticker ut FIS-hakan inför festen i Holmenkollen.

– Jag hoppas inte att Norge tar allt, det vore det värsta som kunde ske.., säger han till Sportbladet.

Vi kan gå tillbaka i den nordiska skidhistorien och läsa om den speciella relationen mellan skid-Sverige och skid-Norge.

Sportbladet valde en annan väg.

Vi talade med sex av de riktigt stora åkarna från Norge och Sverige inför VM i Holmenkollen.

Gunde Svan, Björn Dählie, Torgny Mogren och Thomas Alsgaard tror att Norge vinner nationskampen i VM.

– Norge tippar jag tar fem guld. Och tre till Sverige, säger Thomas Alsgaard.

– Norge vinner, säger Gunde Svan.

Thomas Wassberg menar att det är för öppet för att sia – medan norrmannen Vegard Ulvang mest säger vad han hoppas för längdsportens skull.

”Vi måste ha dueller”

– Sverige måste få en del, vi måste ha dueller mellan Hellner och Northug. Men även mellan Northug och Cologna, mellan Kowalczyk och Björgen. Nu är vi inne i en period när vi har flera kända profiler. Det är bra för oss. Bara i Polen ser fyra–fem miljoner personer världscupen för Kowalzcyks skull, säger han.

Han talar ur ett annat perspektiv än det röd-blå-vita. Den gamle skidhjälten är ordförande i Internationella skidförbundets (FIS) längdåkningskommitté.

Men han tror också att svensk längdåkning är på väg mot en ny storhetstid.

– Många svenska åkare kommer att blomstra under VM, säger han.

Flera av legenderna tvivlar dock på att Charlotte Kalla och Marcus Hellner ska lyckas.

– Hellner såg inte bra ut i slutet av Tour de ski, och sådant är inte bra. Han måste hinna tillbaka, säger Björn Dählie och fortsätter:

– Kalla verkar väldigt upp och ner i form, så jag är lite osäker på hur hon ska klara sig.

Rår hon på Marit (Björgen)?

– Nej. Marit är omöjlig.

FAKTA

Enkät – Norge mot Sverige

1. Sverige eller Norge: vilka vinner?

2. Hur är relationen mellan länderna?

3. Hur går det för Kalla och Hellner?

Björn Dählie

1. Norge. I fjol lyckades Sverige extremt under OS, så jag tror att Norge kommer lyckas på samma sätt nu. Det verkar som om svenskarna har lite problem med formen, så jag blir väldigt imponerad om de skulle kopiera formstigningen från OS nu till VM. Jag tror inte de klarar det.

2. Vi blev färdiga med att kriga med varandra för hundra år sedan. Nu är det fred. Nu kör vi skidor. Gunde Svan var extremt bra på 80-talet. Det var en press för mig att stoppa honom.

3. Kalla verkar väldigt upp och ner i form, så jag är lite osäker på hur hon ska klara sig. Hellner såg inte bra ut i slutet av Tour de ski, och sådant är inte bra. Han måste hinna tillbaka och jag vet inte om han lyckas med det.

Thomas Alsgaard

1. Norge tippar jag tar fem guld. Och tre till Sverige. Två i sprint och herrstafetten. Sverige har ett starkt lag i stafetten med de har fyra bra jämna åkare. Sverige har väl så bra bredd, främst på herrsidan. Vi har de två stora. Marit är storfavorit på alla distanser och så har vi Petter.

2. Jag upplever att Norge och Sverige alltid haft fina, bra band. Det kanske är det som gör att det blir lite rivalisering, men det är på ett positivt sätt, jag upplever det aldrig som negativt. Det bästa minnet jag har är när Anders (Södergren) vann femmilen i Holmenkollen. Jag vet hur mycket längdsport betyder för Anders, han är en av de sista idealisterna.

3. Charlotte är jag lite osäker på, jag var tryggare inför OS i fjol, det har inte sett lika bra ut i år. Hellner har sett väldigt bra ut, men haft en liten downperiod. Jag hoppas han hittar formen och kan vara med i toppen.

Vegard Ulvang

1. Som Fis-man hoppas jag att det blir jämnt fördelat. Om jag ska vara väldigt försiktig ser det ut som att Sverige har ett lag på gång. Sverige har större bredd än Norge, helst på herrsidan. Sverige har många åkare som kommer att blomstra i VM

2. När jag kom in i landslaget i mitten av 80-talet var det Sverige som dominerade. Wassberg och Gunde var mina förebilder. Vi hade bra sammanhållning, de är mina goda vänner i dag. Vi åkte flera små tävlingar på vårkanterna och hade många fester tillsammans.

3. De vill helst ha 15 och 10 km skejt. Men de har gjort framgångar i klassisk stil. I dubbeljakten beror det på vilken fart det blir i klassisk stil. Sen är det öppet.

Gunde Svan

1. Norge. Jag tror Sverige tar fem eller sex medaljer, så det blir nog tre guld. För Norge tar Björgen två eller tre själv, så de får väl totalt kanske fyra.

2. Ni journalister har gjort ett stort jobb för att få något att skriva om. Det är en fantastiskt sympatisk publik där på Holmenkollen. Som svensk är det nästan samma stämning som i Falun. Och det var inte så att man ville slå just norrmännen, hellre åt andra hållet. Om jag missade så ville jag helst att en norrman skulle vinna.

3. Det kommer gå bra för båda, men jag tror mer på Daniel Richardsson. Det vi ser är inte en liten peak, för han har varit bra hela säsongen. Charlotte och Marcus kommer lyckas, men Daniel har också kommit för att stanna.

Thomas Wassberg

1. Svårt att sia, det kan gå hur som helst, Norge har större bredd egentligen. Men i spetsen har vi två vinnare på herrsidan, de har en.

2. Vi är lite som bröder och systrar. Det jag minns bäst är Holmenkollen generellt. Det är egentligen roligast i Kollen dagen före ett lopp dår man åker runt och kollar lite. Man ser folk sätta ut tält för att sova över, man ser fansen samla sig. Det tyckte jag om.

3. Ja, jag tror de lyckas men om de når ända upp högst på pallen kan vara svårt att säga. Det kan lätt skita sig, att de hamnar lätt utanför pallen till med. Hellner har stor chans om han är i form. Samma för Daniel Richardsson. Men de var i toppslag i helgen och det kan ha varit för tidigt.

Torgny Mogren

1. Jag tror Sverige tar ett par guld. Norge kan ta fler, Marit (Björgen) kan ta allt själv. Fyra guld för Norge säger jag. Marit är den största favoriten under hela VM. Petter Northug kommer säkert att ta en guldmedalj, och sprintgänget säkert kommer att ta medalj.

2. Det har alltid varit speciellt. Vi vann stafetten 1989 i Lathis, men det var tre lag till inblandade och ingen ren tvekamp. Tanken då var inte bara inte slå Norge utan två lag till...

3. Jag tror att de kommer att gå ganska bra. Kalla skulle behövt 10 fritt, nu är det tveksamt om hon tar guld. Men det finns möjligheter för Marcus även om det blir svårt att just knipa ett guld. Störst chans har Daniel Richardsson.

ARTIKELN HANDLAR OM